Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Začela se je obnova ajdovskega rimskega stolpa

Pred dnevi ste mnogi zagledali gradbeni oder na ajdovskem stolpu s cinami saj so delavci kranjskega podjetja Saning že začeli z vzdrževalnimi deli. Ob koncu prenove bo na vrhu stolpa tudi razgledna ploščad, v prvi fazi prenove pa so na vrsti ujna sanacijska dela: in nekatera restavratorska dela na obstoječem zidu.

Pred tedni smo poročali, da je ajdovska Občina uspela pridobiti 94.608 evrov nepovratnih sredstev za tekoča vzdrževalna dela na stolpu št. 8 rimske Kastre. Pridobljena sredstva bodo skupaj z okoli 60.000 evrov proračunskih sredstev dovolj za izvedbo prve faze projekta. tem okviru bodo znotraj in v zunaj stolpa izvedena nujna sanacijska dela: v celoti bodo porušene betonske krožne stopnice, izkopalo in očistilo se bo dno stolpa, prenovljene bodo zunanje dostopne kamnite stopnice, ki bodo opremljene z ustreznimi ograjami, nameščena bodo nova vrata, kamniti zidovi bodo sanirani z injiciranjem, izvedla se bodo tudi določena restavratorska dela na obstoječem zidu, ob stolpu št. 9. 

Celovita prenova enega od simbolov Ajdovščine sledi prvotni ideji za njegovo oživitev. Kot je za Primorske novice nedavno pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Katarina Ambrožič, želijo stolp odpreti za obiskovalce in ga nameniti kulturno-turističnim dejavnostim. Skupaj z grajskim vrtom naj bi v prihodnje postal razstavno, informacijsko in poletno prireditveno središče mesta.

Občina pa se je prijavila še na razpis gospodarskega ministrstva, od koder pričakujejo še slabih 30.000 evrov nepovratnih sredstev in okoli 15.000 evrov kredita.  Skupaj z cca 100.000 evrov proračunskih sredstev bo dovolj za izvedbo druge faze, torej rekonstrukcijo in celovito prenovo trenutno precej ogroženega stolpa. V tem sklopu naj bi uredili notranjost stolpa s stopniščem in z dvema medetažnima konstrukcijama ter razgledno ploščad na vrhu. To bo pokrita z manjšo, čim manj opazno stekleno kupolo.

 

* Naslovna fotografija: Klavdij Blažko

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon