Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavski dolini začenjajo odkup breskev, cena enaka lanski

V Vipavski dolini so tik pred začetkom odkupovanja breskev, katerih letina je zaradi spomladanske pozebe letos sicer zelo slaba. V Kmetijski zadrugi Vipava, ki odkupuje breskve za Fructal, so za STA pojasnili, da je odkupna cena enaka lanski in znaša 23 centov za kilogram. Odkupa zgodnjih sort zaradi slabe letine letos ni bilo.

Aprilska pozeba je pobrala veliko sadja v Vipavski dolini. V Kmetijski zadrugi Vipava ocenjujejo, da bodo lahko ajdovskemu Fructalu v odkup ponudili le 20 do 30 ton breskev, medtem ko jih v normalnih letinah Fructal odkupi več kot 200 ton, je za STA povedal predsednik zadruge Aleš Kosovel.

Po zbranih informacijah med pridelovalci breskev bo letošnja letina zelo slaba. V ravninskem delu Vipavske doline so breskve skoraj v celoti pomrznile, nekaj sadja je ostalo le v sadovnjakih na obrobju Vipavske doline in v višjih legah Goriških Brd. Kosovel je povedal, da bodo napovedane količine letos ponujenih breskev za predelavo v Fructalu tako manj kot deset odstotkov lanske letine, ki je dosegla 250 ton. Prihodnji teden se sicer dobijo s predstavniki Fructala, na sestanku naj bi se dogovorili za odkup ponujenih količin in ceno za kilogram breskev.

Svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je za STA že v začetku aprila povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Pozebla je večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno tudi marelic.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Sladke breskve Facebook

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavskadolina, #kmetijstvo

Kolofon