Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Omogočevalci - 2. del

Predstavljam vam še en članek, ki govori o temu, kaj vse se lahko zgodi v družini med odvisinikom in drugimi člani. Ponovno govorim o omogočevalcih in o temu kako prekiniti ta začaran krog. Omogočevalec je lahko kdorkoli, največkrat se tega sam ne zaveda. Lahko je tudi nekdo, ki se skriva v vlogi ostrega kritika in avtoritarnega vodje družine. Pri določanju omogočevalca je pomembno razisakti čustvene vezi, ki jih ima ta oseba z odvisnikom.

Omogočevalec ponavadi zanika vso svojo odgovornost. Želi ohraniti stvari nespremenjene, pri tem se večkrat boji, da bi izgubil svojega 30 ali 40 let starega otroka, ki bi odrastel in se osamosvojil. V trenutni situaciji se na nek način počuti varnega, saj se boji tega kar bi mu sprememba prinesla/odnesla iz življenja.

Že pri začetkih odvisniškega obnašanja so si zanikali problem. Ponavadi uporabljajo izgovore, kot so saj je le »trava« pri tem, pa zanemarjajo kaj dejansko lahko ta droga povzroči na razvijajočih se mladostniških možganih. Eden pogostih zanikanj je »saj je samo faza v mladostništvu ko malo eksperimentira«. Nato si zatiskajo oči in hočejo verjeti v njihove izgovore in manipulacije npr. rabim še denarja, ker sem izgubil denarnnico, mi ga je nekdo ukradel in tako naprej v nedogled. Druga plat zanikanja je sram pred tem kaj bodo rekli ljudje v okolici, saj v Sloveniji imamo samo majhne kraje. Tretja je nezmožnost soočanja s tem, da je moj popolni otrok s popolno vzgojo nekje zabredel, iz česar sledi tudi jaz nisem ta super starš, kateri sem želel biti.

Iz tega izhajajo občutki zamere. Svojec, ki zameri odvisniku ni nujno dober pomembni drugi pri zdravljenju. Lahko se ujamejo v začaran krog, saj po eni strani krepijo svojo zamero in jezo na odvisnika, po drugi strani mu odvisnost omogočajo, saj na tak način opravičujejo svoja čustva jeze in zamere. Oseba v taki situaciji sama ne zmore najti izhoda, potrebna je pomoč skupine in izkušnje drugih svojcev, ki so doživeli podobno situacijo. Zamera ne pomaga, pomagata odpuščanje in korektivna dejanja.

 

V kolikor potrebujte pogovor in podporo pri spoprijemanju s težkimi občutji, odvisnostjo ali motnjami hranjenja me pokličite na 030-946-646 ali pišite na pelikan.ajdovscina@gmail.com. Uradne ure so vsak torek 9.00-12.00 in četrtek 16.00-20.00 na Gregorčičevi ulici 17 v Ajdovščini. Svetovalka: mag. Silva Pavlin- Zavod Pelikan- Karitas, program: Pomoč odvisnikom in njihovim svojcem. Smo pridruženi partnerji projekta OMRA. Za podporo se zahvaljujem Občini Ajdovščina.

 

* Preberite tudi: Kolumna: Omogočevalci - 1. del

 

 

Silva Pavlin

#kolumna

Kolofon