Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kljub vsem težavam spodbuden turistični obisk v Vipavski dolini

Kljub težavam, ki so povezane s širitvijo virusa COVID-19, je turistična sezona v Vipavski dolini v polnem razmahu. Na naših tleh je bilo doslej unovčenih okrog 500 turističnih bonov, vse več pa je tudi tujih turistov. Kmalu bodo zanje na voljo tudi dve novi turistični poti, Ultra trail Vipavska dolina ter pot industrijske dediščine po mestu Ajdovščina.

S težavami zaradi nevarnega in nadležnega virusa, se letošnje poletje, soočajo malodane vse svetovne turistične destinacije. Vseeno pa je v zadnjih dneh v Vipavski dolini kar nekaj razlogov za zadovoljstvo. Sezona seveda še zdaleč ne bo takšna kot jo je marsikateri turistični delavec načrtoval, a na srečo vendarle ne bo tako zelo slaba, kot je kazalo še v začetku poletja.

Precej zadovoljstva je v preteklih dneh prinesel članek, ki ga je britanski spletni medij Independent objavil kmalu zatem, ko je bilo potovanje iz Združenega kraljestva v Slovenijo spet sproščeno. Članek, ki nosi naslov "Zakaj mora biti Vipavska dolina ob potovanju v Slovenijo na vrhu vašega seznama želja" je slikovit opis novinarke in njenih spominov na obisk Vipavske doline. Poudarjena so izjemna vina, kulinarika, naravne znamenitosti, aktivnosti v naravi in prijazni gostitelji. Članek je izšel ob pravem času in poudarja vse tiste prednosti naše turistične ponudbe, ki jih gostje po izbruhu pandemije cenijo še bolj. Članek si lahko v originalu preberete na tej povezavi.

Fotografija: Camp Ajdovščina

Znani so tudi podatki o številu doslej unovčenih turističnih vavčerjev v našem okolju. Le teh je bilo doslej  že skoraj 500, v vrednosti skoraj 50 tisoč evrov. Največ jih beležijo v Vipavskem Križu, kjer poleg Slovencev, dopustujejo tudi Nemci, Nizozemci, Belgijci. Obisk se izboljšuje tudi v Hostlu Hiša mladih Ajdovščina, ki navadno privablja predvsem tuje goste, a je letos zaslediti tudi povečan obisk slovenskih. Doslej so zabeležili 134 nočitev, od tega 83 domačih in 51 tujih gostov. V Avtokampu Ajdovščina je bilo doslej unovčenih blizu 130 turističnih vavčerjev, precej pa je tudi Nizozemcev, Nemcev, Francozov, Italijanov, Belgijcev, Čehov.

Vsi turistični delavci se trudijo po najboljših močeh čim bolj zadovoljiti svoje goste in prikazati Vipavsko dolino kot eno najboljših turističnih destinacij v Sloveniji. V Javnem zavodu za turizem so prav zato pospešili načrtovano prenovo uradnega spletnega portala Vipavska dolina. Na posodobljenem in grafično osveženem portalu so že objavili vsa nova doživetja, skupaj z dosedanjimi je tako gostom odslej na voljo več kot 70 različnih priložnosti za odkrivanje skritih kotičkov in posebnosti naših krajev v spremstvu lokalnih gostiteljev. Posodobljena je tudi mobilna različica spletnega portala, prenova pa še ni zaključena.

Fotografija: Ultra trail Vipavska dolina

Turiste pa bo razveselila tudi novica, da je Občina Ajdovščina pred kratkim pričela s pripravo dveh novih pohodnih tras in označitve poti. Trajno bo označena tekaška trasa Ultra trail Vipavska dolina – urejanje poti poteka istočasno s sosednjimi občinami. Dogovorjeno je, da se označi celoten 160 kilometrov dolg krog. Pot bo tako na voljo obiskovalcem, ki so željni adrenalinskih tekaških podvigov, skozi vse leto. Na novo pa se vzpostavlja turistična pot industrijske dediščine po mestu Ajdovščina. Predvideva se postavitev več kot 10 tabel, ki bodo s skrbno izbranimi besedili opominjale na pomen industrijske in tehnične dediščine, ki ima v Ajdovščini bogato zgodovino. Besedila so pripravljena, prevedena bodo še v angleščino, postavitev tabel pa si lahko obetamo do konca leta.  V celoviti prenovi je tudi znamenita pot  Po dolu gor in dol na Gori, ki je zaradi dotrajanosti potrebna obnovitve in dopolnitve trase že obstoječe poti ter prenovitve besedil s prevodom v tuje jezike.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Turistična agencija Wajdušna

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina

Kolofon