Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Skrivnostne zgodbe iz filmskih gozdov

Mesec julij se je v Vipavskem Križu zaključil s pustolovskim mladinskim trilerjem Pojdi z mano, ki je, po besedah obiskovalcev, za nekaj trenutkov napetosti poskrbel tudi pri starejši publiki. Nekaterim mlajšim gledalcem pa je tako ostal v spominu, da so nekaj prizorov celo narisali. Nocoj v Vipavski Križ vabijo Zgodbe iz kostanjevih gozdov.

Gledalci so pred predvajanjem z zanimanjem prisluhnili uvodnemu pogovoru z režiserjem, ki je razkril nekaj zanimivosti o izbiri in delu s tako mladimi igralci. Tako so ustvarjalci filma prilagodili ozadje enega od glavnih likov, saj izbrani igralec prihaja z Obale, kar je seveda slišati v njegovem govoru. Lokacija »neznane Slovenije« kjer se zgodba odvija pa je pravzaprav sestavljena iz delčkov najrazličnejših koncev Slovenije, ki jim je skupna prav neznanost. In lepota slovenskih gozdov se lahko hitro prelevi v skrivnostno kuliso grozeče nevarnosti.

Poletje v Vipavskem Križu 2020

Skrivnosti, ki se nahajajo v oddaljenih krajih, in zgodbe, o katerih nemo pričajo včasih prav mračni gozdovi, bodo v osrčju filmskega večera ta četrtek, 13. avgusta, ko bodo na zidu kriškega placa zasijale Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Kolaž prizorov in vtisov, ki je svojo filmsko podobo dobival vrsto let, je lani prevzel tuje in domače kritike ter se ponaša s kar enajstimi vesnami, nagradami, ki jih podeljuje strokovna žirija slovenskega filmskega centra. To je še toliko večji dosežek, ker gre za prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča iz Nove Gorice, ki je film ustvaril s pisano multikulturno ekipo in bo nekaj o procesu nastajanja povedal tudi kriški publiki v uvodnem pogovoru pred predvajanjem. Prikazali so življenje ljudi v Benečiji, ki so takoj po vojni ostali pozabljeni, prežeti z revščino in hrepenenjem po boljšem, lepšem življenju. Tisti, ki so se izselili, so za seboj pustili časovne kapsule življenja nekdaj, obdane s kostanjevimi gozdovi, ki v zgodbi nastopajo pravzaprav kot samosvoj lik. Velja nameniti pozornost fotografiji, ritmu, zvočni kulisi, ki včasih povedo še več kot same zgodbe.

Dogodek je brezplačen.

 

* Naslovna fotografija: Jernej Humar

Sara Štrancar

#ajdovščina, #novice, #kultura, #vipavskikriž, #poletje

Kolofon