Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Umetniki bodo na Sinjem vrhu letos ustvarjajo za otroke

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je včeraj začela 26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas, katere geslo je Vi ste luč sveta. Izkupiček od prodaje slik, ki bodo nastala v letošnji koloniji, bodo namenili otrokom umetnikov, ki jih je korona kriza prizadela in okrnila vir družinskih dohodkov.

Od 17. do 21. avgusta 2020 se bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: Vi ste luč sveta. Projekt Umetniki za karitas izvaja Škofijska karitas Koper (ŠK KP) pod vodstvom ravnateljice Jožice Ličen.

Izbrani letošnji udeleženci so: Skender Bajrović, Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova, Erna Ferjanič, Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest, Breda Šturm in častni gost Veljko Toman. Kolonijo spremlja likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter strokovni sodelavci Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Mira Ličen, Milena Gregorčič, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic in številni pomočniki, svoja dela prispevajo tudi udeleženci preteklih kolonij in drugi darovalci. Za gostoljubje skrbi družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Umetniki za Karitas - Sinji vrh 2020

V četrtek, 20. avgusta, bo potekal tradicionalni dan odprtih vrat, ki bo prilagojen spoštovanju korona ukrepov, zato vse darovalce, ki jih je bilo v preteklosti vedno preko 60 prosiko, da svoj likovni zapis darujejo po dogovoru kje in kdaj. Ob 18. uri bo tradicionalni kulturni program na prostem in postavitev razstave nastalih del. Umetnikom se bo zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak. Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu do konca septembra.

Geslo kolonije in razstav 2020/2021 »Vi ste luč sveta« se navezuje na svetopisemsko prispodobo o soli in luči (Lk 14,34–35): »Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

 

* Vir: STA & Katoliška cerkev

* Fotografije: Jožica Ličen

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #Sinjivrh, #umetnost

Kolofon