Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Narečne melodije slovenskega jezika

Prizorišče predvajanja Zgodb iz kostanjevih gozdov v Vipavskem Križu so gledalci zapolnili do zadnjega stola in tako pokazali, da ajdovska publika premore filmske sladokusce, ki cenijo prevečkrat prezrto kakovostno produkcijo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Filmski večeri pa se prevešajo v zadnja dva koncerta Poletja v Vipavskem Križu.

Pred predvajanjem je režiser Gregor Božič predstavil zanimiv jezikovni preplet Benečije, ki se odraža tudi v filmu. Čeprav je bila želja v ospredje postaviti značilni dialekt, pa je spričo težkih zgodovinskih okoliščin, tako v resničnem svetu kot tudi v Zgodbah, slišati pretežno italijanščino. V njej bodo lokalni prebivalci ogovorili tudi obiskovalce, ne glede na registrsko tablico avtomobila. S srčnimi nameni verodostojnega prikaza tamkajšnjega povojnega življenja pa si je režiser ob raziskovanju pridobil dovolj zaupanja domačinov, ki kot naturščiki prikažejo napeto igro morre. Kot zanimivost je dodal, da je v okolju prisoten tudi slovenski knjižni jezik na nekoliko nepričakovan način, saj v njem pojejo in iz roda v rod prenašajo slovenske ljudske pesmi.

Vlado Kreslin v Vipavskem Križu

Prav po svojem narečju pa je med drugim poznan Vlado Kreslin, ki v spremljavi Big banda NOVA v Vipavski Križ prihaja ta četrtek. Njegovo priljubljenost potrjuje dejstvo, da je koncert že razprodan. Še predno se Poletje konča pa se prepustite znamenitim opernim arijam v Operno-klasičnemu večeru pod zvezdami 27. avgusta in se na delavnici 29. avgusta naučite izdelovanja kreme.

 

* Naslovna fotografija: Luka Možina

 

Sara Štrancar

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #kultura, #film

Kolofon