Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Po svetu po spletu

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina se pripravlja na udeležbo dogodkov po svetu tudi na spletu. Tako se bomo v okviru dveh projektov LIFE ViVaCCAdpat in INTER BIKE II predstavili na Evropskem tednu regij in mest s spletnima dogodkoma. Na ogled bo potujoča razstava »Žiri, čevljarsko mesto«, ki si jo izmenoma lahko ogledate na lokacijah štirih Lokalnih akcijskih skupin. Preko Mrežnega regionalnega razvoja na lokalni ravni pa smo sodelovali pri zbiranju projektnih idej za naslednjo finančno perspektivno.

VABILO NA RAZSTAVO »ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO«

Vljudno vabljeni na ogled potujoče razstave »ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO«, ki bo na ogled na Območni obrtno - podjetniški zbornici v Ajdovščini od 15. septembra do 6. oktobra 2020.

Potujoča razstava je del projekta sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki ga izvajamo povezani partnerji štirih Lokalnih akcijskih skupin, LAS Vipavska dolina, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem in LAS Med Snežnikom in Nanosom preko 4. javnega razpisa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od šestnajstega stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden od močnejših elementov identitete kraja in njegovih prebivalcev, kar velja še danes.  Žiri so od nekdaj čevljarsko mesto, ki bo svojo obrt predstavilo tudi v Ajdovščini.

Razstava prepleta zgodbi ročne izdelave čevljev na eni in industrijske proizvodnje obutve na drugi strani. Svetovno znano podjetje Alpina slovi po kakovostni športni in modni obutvi. Način industrijske proizvodnje obutve razvija in nadgrajuje vse od ustanovitve podjetja leta 1947. Bogata zapuščina mojstra čevljarja Alojza Karnerja in žirovske tradicionalne ročne izdelave obutve pa se ohranja v delavnici AK Alojz Karner, ki jo vodi Aleš Kacin. V njej so vsi čevlji narejeni po meri naročnika in na tradicionalen ročni način, nadgrajen s sodobnimi principi oblikovanja.

Vabljeni na ogled razstave!

Razstava DUO<br />
Vir: LAS loško pogorje

ŽUPANI IN DIREKTORJI REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJ NA SREČANJU S PREDSEDNIKOM VLADE

Slovenija je bila na pogajanjih za črpanje evropskih sredstev v prihajajoči finančni perspektivi zelo uspešna. Na nedavnem srečanju Evropskega sveta je bil namreč sprejet dogovor glede Večletnega finančnega okvirja za obdobje 2021-2027 in Instrumenta za okrevanje na podlagi katerega bo Slovenija do leta 2030 upravičena do okvirno 10,5 milijard evrov, od tega gre za 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 3,6 milijarde evrov posojil.

Za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 bo Sloveniji na voljo 2,9 milijarde evrov, za izvajanje skupne kmetijske politike pa 1,6 milijarde evrov. Na razpolago bo tudi 96 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod.

Srečanja županov in direktorjev regionalnih razvojnih agencij s predsednikom vlade na temo črpanja evropskih sredstev, ki se je odvilo 20. avgusta 2020 na Brdu pri Kranju, se je udeležila tudi direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je v okviru izvajanja Mrežnega regionalnega razvoja na lokalni ravni sodelovala pri zbiranju projektnih idej predvsem s področij: okrevanja po pandemiji, krepitvi zelene EU, digitalne transformacije ter projekte namenjene posebni podpori regionalnim in nacionalnim ukrepom z učinkom v lokalnih skupnostih.

Srečanje s predsednikom vlade<br />
Vir:  Kabinet predsednika Vlade RS

AKTIVNOSTI V PROJEKTU LIFE ViVaCCAdapt

V času med karanteno, maja, smo bili obveščeni o uspešni prijavi projekta LIFE ViVaCCAdapt za sodelovanje na 18. Evropskem tednu regij in mest, ki je bil predviden za oktober 2020. Termin sicer ostaja enak, vendar so se zaradi vedno bolj negotove zdravstvene situacije organizatorji odločili, da dogodek v celoti izpeljejo s pomočjo spletnih orodij. Za vse, ki vas zanima tematika prilagajanja na podnebne spremembe, se lahko prijavite na spletni dogodek z naslovom »Adapting agriculture to climate change« na povezavi. Dogodek bo potekal v živo s pomočjo spletnega orodja Zoom v torek, 20. 10. 2020, od 16. do 16.30.

Udeležili pa se boste lahko še enega spletnega dogodka v izvedbi Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Namreč, v torek, 13. 10. 2020, bo med 11.30 in 13. uro potekala delavnica Programa IT-SI na katerega se lahko prijavite preko spleta na povezavi. Na dogodku boste lahko več izvedeli tudi o projektu INTER BIKE II, ki se prav tako izvaja v okviru programa Italija – Slovenija.

V Vipavski dolini bodo zopet zabrnele kamere. Začelo se bo namreč snemanje promocijskega videa s pomočjo katerega želimo javnosti, tako splošni kot tudi strokovni, predstaviti koristne učinke zelenih protivetrnih zaščit. S tem orodjem želimo doseči čim širši krog ljudi in uporabnikov zemljišč, da ne bi zelenih protivetrnih zaščit videli kot »nebodijihtreba«, ampak kot to, kar dejansko so: koristen habitat, ki nudi zavetje mali divjadi, znižuje povprečno temperaturo, zmanjšuje izhlapevanje vode iz tal in, nenazadnje, tudi skrbi da naša močna burja ne odnaša najkakovostnejše prsti z obdelovalnih površin v zimskem času.

Poleg protivetrnih zaščit pa se v projektu LIFE ViVaCCAdapt ukvarjamo še z enim načinom prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe: namakanjem. Sistem SPON (sistem za podporo odločanju o namakanju), ki smo ga uspešno vpeljali v lanski namakalni sezoni je svoje mesto našel tudi v znanstveni reviji. Projektni sodelavci so na temo SPON pripravili znanstveni članek o učinku sistema in ga ponudili v objavo znanstveni reviji Agronomy, ki zaseda sam vrh znanstvenih publikacij na temo kmetijstva. Revija je članek objavila, kar dokazuje, da smo z ukrepom na pravi poti in potrjuje pravilnost našega dela.   

Znanstvena revija Agronomy<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #kolesarstvo

Kolofon