Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščina gosti mednarodni plesni tabor - Empire dance camp (EDC)

Športni center Ajdovščina vsako leto v poletnem času v mesto burje privabi na priprave športnike in športnice iz vseh koncev Slovenije. Tudi letos ni nič drugače. Kljub omejitvam zaradi koronavirusa so kapacitete športnega centra lepo zapolnjene. Od 21. do 27. avgusta Ajdovščina gosti mednarodni plesni tabor za otroke do 17. leta starosti. Organizacija Empire dance camp-a je v domeni Anžeta Zalarja in njegove partnerke Kristine Zarić.

Skupaj več kot 150 mladih nadobudnih plesalk in plesalcev nabira novo plesno znanje v delavnicah, katere poleg slovenskih vodijo tudi priznani tuji koreografi. Sicer pa Anže Zalar velja za uveljavnega plesnega koreografa. Ljubitelji plesa se ga zagotovo spomnijo z avdicij Slovenija ima talent, ko je s plesno skupino Maestro navduševal Slovenijo.

Nekaj besed o Empire dance campu je namenil tudi za naš lokalni medij.

EDC - Ajdovščina

Anže najprej za začetek - od kje ideja za EDC?

Ideja o plesnem taboru izključno za otroke je nastala iz lastnih izkušenj. Kot mladoletna plesalca s svojo partnerko, namreč nisva imela možnosti, da bi se udeležila podobnih izobraževanj, saj v Sloveniji z izjemo enodnevnih ali morda dvodnevnih dogodkov takšnih intenzivnih izobraževanj ni. Tudi širše na primer v Evropi so plesni tabori organizirani zgolj za polnoletne plesalce, pri čemer so kotizacije izredno visoke, tudi do 900,00 EUR na osebo. Številčno gledano mlajši plesalci prevladujejo in prav zanimivo je, da nihče še ni pomislil na to, da otroci nimajo enakih možnosti kot odrasli, čeprav je pridobitev znanja in izkušenj s strani mednarodno priznanih trenerjev bistvenega pomena. Še toliko bolj seveda, če si mladostniki kasneje želijo ustvariti kariero v plesu.

EDC ima tudi mednarodni pridih. Najbrž vse z namenom zagotoviti najboljše koreografe, ki predajajo znanje mladim plesalcem?

Drži, 12. izbranim slovenskim koreografom se je v letošnji izvedbi Empire Dance Camp pridružilo tudi 6 tujih koreografov, ki prihajajo iz Kanade, Irske, Norveške, Latvije in Belgije. Vsi povabljeni koreografi v plesnih vodah veljajo za izjemno uspešne in priljubljene trenerje, tako rekoč superzvezde. Naš cilj je, da bomo v prihodnjem letu številko tujih koreografov še podvojili. Vedno pa bo na našem dogodku prostor za slovenske trenerje, saj je kvaliteta slovenskih koreografov in plesalcev v svetovnem merilu izredno visoka.

EDC Ajdovščina

Kje vidita EDC v roku nekaj let?

EDC je že v letošnjem letu presegel nacionalne meje, saj smo imeli veliko število prijav tudi iz tujine, vendar smo bili zaradi okoliščin povezanih z epidemijo SARS-CoV-2 osredotočeni na Slovenijo. Število plesalcev se je v primerjavi z lanskim letom kljub epidemij podvojilo, zato pričakujemo, da bo v prihodnjih dveh letih število plesalcev na EDC med 400 – 500. Ciljamo namreč na udeležbo plesalcev iz Italije, Avstrije, Madžarske in naših južnih sosedov.

Kako vam je všeč samo mesto Ajdovščina in kakšni so pogoji za izvedbo športnih priprav?

Mesto Ajdovščina je čudovito! Vsi tuji koreografi so naravnost navdušeni nad okolico in prijaznostjo lokalnega prebivalstva. Odlične so tudi gostinske in hotelske storitve. Lokacijo sva izbrala zaradi varnosti. Ker je EDC tabor za mladoletne otroke, je le ta na prvem mestu. Bistven pogoj za izvedbo tabora je namreč neposredna povezanost namestitvenega centra, kjer udeleženci bivajo s športno dvorano, kjer potekajo plesne delavnice. Problem na katerega sva naletela ob iskanju lokacije za prvo izvedbo tabora v letu 2019 je bil tudi v kapaciteti nastanitev. Samo Dijaški dom Veno Pilon ima namreč nastanitvenih sposobnosti za 250 oseb in je neposredno povezan z veliko dvorano Zavoda za šport Ajdovščina. Pri ostalih slovenskih ponudnikih so kapacitete bistveno manjše, ali pa so brez športne dvorane. Glede na rast EDC bomo v prihodnjem letu sicer zagotovo potrebovali tudi dodatne nastanitve, zato upamo, da bomo lahko poiskali še kakšnega lokalnega partnerja.

EDC Ajdovščina

EDC Ajdovščina

* Pripravil: Deni Stibilj

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #intervju, #ples, #novice, #ajdovščina

Kolofon