Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Začela se je trgatev v Vipavski dolini

V zgornji Vipavski dolini so ta vikend oživele brajde in začela se je trgatev. Najprej so na vrsti zgodnje sorte grozdja, kaj kmalu pa bodo na vrsto prišle tudi ostale. Vinarji so z letino zadovoljni, grozdje je zdravo, količina ravno prava, želijo si le stabilnega vremena v prihodnjih tednih.

V Vipavski dolini se vinogradnikom letos obeta lepa letina, čeprav bo treba na vrhunec trgatve počakati še do polovice septembra. Grozdje je zdravo, tudi količina je prava, zato strokovnjaki ocenjujejo, da bo letos dobra letina in posledično dober vinski letnik. Sicer pa se marsikateri vinar še vedno ubada z viškom vina, ki je nastal zaradi pandemije koronavirusa. Prodaja vinske kapljice je v letošnjem letu močno upadla, a vseeno bo prostora v kleteh dovolj.

Na posameznih legah so že pričeli trgati letošnjo letino grozdja, gre za zgodnejše sorte, predvsem sivi pinot, ki je že lepo dozorel, zaradi napovedanih nedeljskih padavin pa so vinarji pohiteli s trgatvijo. Trgatev bo sicer precej bolj zaživela prihodnji teden, letos približno teden dni prej kot v običajnih letih.

Trgatev v Vipavski dolini

Je pa v marsikateri kleti še vedno dovolj vina iz prejšnjega leta. Novi koronavirus je namreč močno posegel v prodajo vina. Država je predvsem večjim vinskim kletem pomagala s kriznimi ukrepi – destilacijo, skladiščenjem kakovostnega vina in z zeleno trgatvijo. Za zeleno trgatev se je letos odločilo precej vinarjev tudi iz Vipavske doline, kar dobrih 75 hektarjev vinogradov bo tako letos ostalo brez  obiska trgačev. 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon