Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Stopiva skupaj na Čaven in Golake

Ajdovski planinci so v nedeljo sodelovali pri izvedbi akcije 'Gibalno ovirani gore osvajajo GOGO 2020', ki je bila namenjena invalidom in osebam s posebnimi potrebami iz cele Slovenije. Potekala je pri obeh kočah PD Ajdovščina. Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi Evgen Bavčar.

Z avtobusom so se pohodniki pripeljali v bližino Iztokove koče, kjer jih je v imenu društva pozdravil predsednik Cvetko Ušaj. Za dobrodošlico so jim ponudili sok in prigrizek. Najprej so se odpravili do koče pod Golaki, da so v knjižico SPP dodali nov žig, ki jih pridno zbirajo že celo leto. Po kratkem počitku, obveznem slikanju in kavici, se je dolga kolona planincev odpravila proti koči Antona Bavčerja na Čavnu. Večinoma so stopali v parih, nekatere je povezovala palica, nekaterim je bila vodnica roka soplaninca, pes ali preprosto vrvica, ki je povezala dvoje dlani. Vsi, ki so to pot že prehodili, vedo, da je kar dolga in zaradi tega naporna. Toda pohodniki invalidi so polni zaupanja v svoje spremljevalce pogumno in brez 'jamranja' opravili s potjo ter vsi prišli na Čaven.

V njihovi pohodniški knjižici se je zableščal nov žig. Pri koči na Čavnu je bil organiziran krajši kulturni program z nagovori. Med drugimi je vse pozdravil tudi Evgen Bavčar, filozof, fotograf in borec za pravice slepih, tudi sam slep. Njegove so besede: »Nisem si hotel priznati, da sem povsem slep. Vedno sem poskušal delati stvari, ki so jih delali drugi!« Kako lepo se te besede ujemajo s pohodom za slepe in slabovidne ter gibalno ovirane osebe. Planinstvo za invalide, katerega del je bil ta pohod, širi prav to idejo, da so pohodniki lahko vsi in da lahko vsakdo prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. 

 

* Vir in fotografija: Cvetko Ušaj

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon