Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

200 (bikepacking) milj po Sloveniji 2020 tudi v Ajdovščini

V Športnem društvu Bikepacking Slovenija so preteklo soboto priredili prvo bikepacking tekmovanje v Sloveniji, ki so ga poimenovali »200 (bikepacking) milj po Sloveniji«. Gre za novost v slovenskem kolesarskem prostoru, ki je nastala na pobudo predsednika in idejnega vodje tega društva Andreja Zamana. Cilj tekmovanja je bil v Ajdovščini.

Andrej Zaman, ki ga poznamo po številnih kolesarskih in tekaških podvigih je obenem tudi pionir tekmovalnega bikepackinga v Sloveniji. Tako kratka razdalja sicer ni tipična za bikepacking tekmovanja, le-ta so običajno dolga tudi več 1000 km, je pa primerna, da se tudi v Sloveniji prebije led na tem področju.

Andrej Zaman

Zakaj milje? Za tak naziv so se odločili, ker gre za nenavadno mersko enoto za razdaljo. Že to nakazuje, da sta tekmovanje in koncept nekaj posebnega. Posebnost bo tudi vsako leto različna proga. 200 milj je približno 320 km, to pa je razdalja, ki jo lahko v 20 urah, kolikor je bil časovni razpon med štartom v Markovcih pri Šalovcih in Ajdovščino, prevozi vsak malce bolj treniran kolesar. Posebnost tega tekmovanja, je tudi ta, da sta med štartom in ciljem dve točki, ki ju morajo kolesarji prevoziti, vso ostalo traso pa si pripravijo sami, vendar mora trasa potekati le po ozemlju Slovenije. Vožnja je mogoča kot solo ali v dvojicah. Seveda tu ne gre le za tekmovanje. Večini udeležencev je šlo za nov izziv, avanturo, kot jo še niso doživeli.

200 (bikepacking) milj po Sloveniji je kolesarsko tekmovanje, kjer vsak tekmovalec vozi sam, po cestno prometnih predpisih, nima spremljevalne ekipe, ki bi ga stregla spredaj in zadaj, nihče mu ne sme nič pomagati, oskrbi se lahko tam, kjer vsi ostali, sam skrbi za svoj počitek in odpravo morebitnih tehničnih težav, a v cilju lahko resnično ceni dosežek, ki ga je dosegel popolnoma sam.

Letos se je tega tekmovanja udeležilo sedem tekmovalcev iz Slovenije in Avstrije, od tega je bila ena ženska, vsi pa so tekmovali v solo konkurenci. Starostni razpon udeležencev je bil med 36 in 69 let. Štart minuto čez polnoč je dal tekmovanju še poseben čar, ko so se kolesarji sredi noči podali vsak na svojo traso, spremljali pa smo jih lahko preko gps sledilcev, ki so jih imeli s sabo.

»200 (bikepacking) milj po Sloveniji«

V cilj pred Slaščičarno Ajdovščina je po nepozabni izkušnji in v lepem vremenu prišlo šest tekmovalcev, odstopil je le tekmovalec iz Brazilije, ki trenutno živi v Avstriji. Najhitrejši je bil v cilju po 11 urah in pol, zadnji pa po 19 urah in 45 minutah, prav vsi pa so se strinjali, da je bila res čista uživancija. Večinoma so bili tudi zadovoljni z izborom svoje trase. Gregor Omejec in Tanja Kavčič, ki je prišla v cilj po 15 urah in 9 minutah, sta se tako zapisala v zgodovino kot prva zmagovalca 200 (bikepacking) milj po Sloveniji, hkrati pa sta tudi prva slovenska zmagovalca kateregakoli bikepacking tekmovanja na svetu. Seveda pa gredo čestitke prav vsem udeležencem, njihovo zadovoljstvo v cilju in pohvale pa organizatorjem največ pomenijo.

»200 (bikepacking) milj po Sloveniji«

Rezultati: https://sportotime.com/slv/dirka/3601/skupni_rang

Seveda pa se tu zgodba ne konča. Pravzaprav se je šele dobro začela. Nadaljevala se bo naslednje leto, ko pripravljajo Slovenski bikepacking izziv, ki ga bosta sestavljala 1000 km dolgo tekmovanje, imenovano 1000.si, s točno določeno traso in štartom v Ajdovščini 24.junija 2021, ter 200 (bikepacking) milj po Sloveniji 4. septembra  2021 po novi trasi, ki bo objavljena v kratkem.

Več informacij najdete na tej povezavi ali pa na Facebook strani.  

»200(bikepacking) milj po Sloveniji«

 

* Vir in fotografije: Simona Cokan, Andrej Zaman in ekipa ŠD Bikepacking Slovenija

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šport, #kolesarstvo, #reportaža

Kolofon