Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vabljeni na voden ogled prenovljene Kastre v Ajdovščini

V tem dneh obeležujemo Evropski teden mobilnosti, ki ima letos v ospredju potovanja z manj onesnaževanja in mesta z urejenim prometom. Ravno slednje je kot nalašč za mesto Ajdovščina, kjer se je pred kratkim zaključila obnova starega mestnega jedra. Ob tej priložnosti vas Občina Ajdovščina vabi na voden strokovni ogled prenovljene Kastre.

Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

Te cilje zasleduje tudi Občina Ajdovščina, ki je pred kratkim zaključila s prenovo starega mestnega jedra. Kastra je odslej namenjena pešcem in kolesarjem, za avtomobilsko pločevino pa ni več prostora. Če bi radi pridobili več informacij o tem kako je potekala preobrazba mestnega središča, potem vabljeni v ponedeljek, 21. septembra (ob 10. uri) 2020, na voden ogled prenovljene Kastre.

Zbirno mesto je pri drogu za zastavo na Lavričevem trgu. Po prenovljenem območju, ki daje prednost pešcem in kolesarjem, bo vodil projektant Ajdin Bajrović, univ. dipl. ing. arh., član ekipe arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je za ureditev starega mestnega jedra Kastre v Ajdovščini prejela prvo nagrado na natečaju Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Projektant bo predstavil vse vidike obnove, od ideje do izvedbe, od tistega kar je videti, do prenove infrastrukture pod zemljo, od nujnosti do simbolike, ki je vpeta v novo arhitekturno podobo, nato pa si boste prenovljeno Kastro na sprehodu tudi podrobno ogledali.

Evropski teden mobilnosti 2020

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Matic Slemič // eSMedia

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet

Kolofon