Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

EU in Kitajska s sporazumom zaščitili geografske označbe, med njimi tudi Vipavska dolina

EU in Kitajska sta včeraj podpisali dvostranski sporazum, s katerim bosta pred posnemanjem in nezakonitim prisvajanjem zaščitili 100 evropskih geografskih označb na Kitajskem in 100 kitajskih geografskih označb v EU. Med zaščitenimi označbami je tudi slovenska geografska označba Vipavska dolina.

Sporazum, ki je bil prvotno sklenjen novembra lani, naj bi prinesel obojestranske trgovinske koristi ter povečal povpraševanje po visokokakovostnih proizvodih na obeh straneh. Na seznamu zaščitenih geografskih označb so številni evropski proizvodi, med drugim šampanjec, feta, irski viski, münchensko pivo, poljska vodka in parmski pršut, so včeraj sporočili v Bruslju.

Kitajska je bila lani tretja namembna destinacija za agroživilske proizvode EU z vrednostjo izvoza v višini 14,5 milijarde evrov. Hkrati je tudi druga izvozna destinacija evropskih proizvodov z zaščiteno geografsko označbo. Trenutno je z registriranimi geografskimi označbami zaščitenih več kot 3300 evropskih kmetijskih proizvodov.

V EU je poleg tega zaščitenih tudi okoli 1250 neevropskih imen, predvsem na podlagi dvostranskih sporazumov. Trg geografskih označb EU je vreden približno 74,8 milijarde evrov, skupaj pa predstavljajo 15,4 odstotka vsega izvoza hrane in pijače EU.

Sporazum morata zdaj potrditi še Evropski parlament in Svet EU. Veljati naj bi začel na začetku leta 2021, v štirih letih po tem pa naj bi zajel dodatnih 175 geografskih označb obeh strani.

Strani sta sporazum podpisali v okviru današnjega vrha EU – Kitajska. Voditelji osrednjih institucij EU skušajo na virtualnem srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v senci naraščajočih napetosti glede Hongkonga zagotoviti napredek v trgovinskih odnosih.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Jan Rustja

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina

Kolofon