Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščino prihaja Festival podjetništva za mlade

V Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina v okviru različnih projektov spodbujajo razvoj kompetenc podjetnosti in kreativnosti od malih nog naprej. Tako je nastal Festival podjetništva za mlade, ki nosi s seboj cilj spodbujanja ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi. Na sporedu v Ajdovščini, v petek in soboto, vabljeni k udeležbi.

Mladi diktirajo spremembe. Pri delu si želijo več svobode, neodvisnosti in fleksibilnosti, želijo se razvijati, učiti, spoznavati... Na osnovi teh trendov lahko rečemo, da je prav razvijanje kompetenc podjetnosti, ustvarjalnosti in inovativnosti v današnjem času, ko se svet spreminja z veliko hitrostjo in je znanja vedno več, bistvenega pomena. Podjetnost je kompetenca osebnega razvoja, kompetenca za življenje vsakega posameznika. Spodbuja razvoj samoiniciativnih in podjetnih mladih s pravo mero etike in morale.

Zato so se v Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina odločili, da pripravijo Festival podjetništva, s katerim bodo poskušali v okviru različnih projektov spodbuditi razvoj kompetenc podjetnosti in kreativnosti od malih nog naprej.  Otroci in mladostniki bodo z vključevanjem v različne aktivnosti operacije pridobili potrebno znanje, ki ga bodo lahko v prihodnosti uporabili na svoji osebni in poslovni poti in bili tako pri svojem delu uspešnejši. Z operacijo bodo spodbujali kritično razmišljanje, razvoj komunikacijskih veščin, sposobnost reševanja problemov, socialno usmerjenost, sodelovanje in kreativnost.

Festival podjetnosti je tako namenjen ozaveščanju o pomenu razvoja podjetniških kompetenc pri otrocih in mladostnikih, na katere bi želeli pritegniti predvsem starše osnovnošolcev. V okviru festivala podjetnosti bodo v petek, 18. septembra 2020 gostili mag. Nastjo Mulej in dr. Blaža Zupana. V soboto, 19. septembra 2020 pa bo na sporedu delavnica na kateri bo Matic Batagelj dijakom in študentom predstavil metodo Design Sprint, ki so jo za svoje potrebe razvili strokovnjaki za uporabniško izkušnjo iz Google Ventures.

Sledilo bo usposabljanje in opolnomočenje mentorjev osnovnošolcev na temo razvijanja kreativnega razmišljanja ter usposabljanje učencev skozi krožke razmišljanja. Hkrati bo potekalo tudi mentoriranje vrtčevskih otrok pri razvijanju sanjskih strojev skozi pobudo MyMachine. V naslednjem letu pa se bosta izvedli dve delavnici. Prva na temo spoznavanja poklicev z naslovom Mladi in Castra, druga pa usmerjena v razvoj podjetniških idej pri mladostnikih MLIN Start-up vikend.

Mladim bodo zagotovili veliko praktičnih izkušenj v realnem okolju, jih naučili, kako pridobljeno znanje uporabiti, kako delovati proaktivno in samoiniciativno. Tako bodo bolje opremljeni z znanjem, veščinami in spretnostmi, s katerimi bodo učinkoviteje vstopali na trg delovne sile kot samostojni posamezniki, s čimer se jim zagotovi prožnejši prehod med šolo in okoljem. Razvoj veščin podjetnosti pri mladih je garancija, da bodo kasneje mladi skrbeli za razvoj novih trajnostnih delovnih mest v lokalnem okolju.

Več o festivalu si lahko preberete spletni strani LAS Vipavska dolina.

Prijave na festival so mogoče na tej povezavi.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #vipavska dolina, #mladi, #izobraževanje

Kolofon