Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pester uvod v jesen

Vreme je postalo popolnoma jesensko, na Regijski razvojni agenciji ROD pa skrbimo za barvito paleto aktivnosti. Za lepši vstop v jesen pripravljamo strokovno ekskurzijo na Obalo. Z operacijo MLIN, ki se odvija v okviru LAS Vipavska dolina, smo pričeli s predavanji in jo bomo nadaljevali z izobraževanji. Od že izvedenih aktivnosti pa bi želeli izpostaviti učence, ki so na 54. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije uspešno zastopali OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Izvedli smo tudi delavnico in novinarsko konferenco projekta INTER BIKE II, ki se je je udeležil tudi Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

STROKOVNA EKSKURZIJA NA OBALO

V ponedeljek, 28.9.2020 bomo v okviru projekta SPOT svetovanje GORIŠKA, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije SPIRIT Slovenija, podjetnike in potencialne podjetnike peljali na strokovno ekskurzijo na Obalo. Najprej si bomo ogledali Kmetijsko zadrugo Agraria Koper in v okviru le-te tudi mediteranski vrt Purissima, ki predstavlja učni didaktični center, kjer bodo udeleženci lahko doživeli mediteransko pestrost, spoznali tradicionalne rastline in okusili lokalno kulinariko. V okviru projekta Meds Garden (Interreg Italia-Slovenija), ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, je na območju Slovenske Istre, Furlanije Julijske krajine in Benetk nastalo pet takih vrtov. 

Sledil bo ogled pametnih vasi Padna in Šmarje. Prisluhnili boste lahko, na kakšen način se povezujejo vinarji in oljkarji ter s pomočjo novih tehnologij bolj racionalno kmetujejo in tržijo svoje proizvode. Predstavili nam bodo tudi povezovanje in skupno trženje proizvodov v okviru Zadruge ekoloških proizvajalcev Istre. Več o svoji podjetniški zgodbi pa nam bo povedal tudi mladi prevzemnik Simon Pribac s Kmetije Pribac.

SPODBUJANJE USTVARJALNEGA IN INOVATIVNEGA RAZMIŠLJANJA MED MLADIMI

Eden izmed ciljev, ki si jih je Lokalna akcijska skupina Vipavska dolina zastavila v Strategiji lokalnega razvoja, je tudi spodbujanje podjetniškega okolja in aktiviranje podjetniške miselnosti. Z novo operacijo »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi – MLIN«, ki se je pričela izvajati v septembru, vnašamo v okolje nove in kreativne pristope.

Pretekli konec tedna se je odvijal »Festival podjetnosti Vipavska dolina«, s katerim smo uspešno začeli izvajati operacijo. V petkovem delu festivala smo lahko prisluhnili predavanju dveh izjemnih strokovnjakov, in sicer nam je dr. Blaž Zupan predaval o metodi dizajnerskega razmišljanja (angl. Design Thinking). Rdeča nit predavanja je bilo iskanje inovativnih podjetniških rešitev, pri čemer so se podjetniki morali osredotočiti tako nase, kot tudi na svoje potencialne kupce.  Na predavanju so bili tako predstavljeni procesi, ki jih mora podjetnik obvladati, da čim hitreje in čim bolj učinkovito oblikuje rešitve, ki jih bodo uporabniki na koncu tudi želeli kupiti.

Drugo motivacijsko delavnico pa je izvedla mag. Nastja Mulej, ki je starše in druge slušatelje poučila o tem, kako naj razmišljajo kreativno in konstruktivno, kako manj komplicirati in postati bolj učinkovit ter kako na svet okoli sebe gledati s humorjem in z več zavzetosti. Kot licencirana trenerka DE BONOVIH orodij pri svojem delu uporablja pristope, ki sta jih razvila dr. Edward de Bono ter Dimis Michaelides. Želi, da bi vsi ljudje sveta živeli in ustvarjali v tolerantni in inovativni družbi ter se na vse načine trudi sprožiti pozitivno revolucijo med ljudmi. Prav Mulejeva bo izvedla usposabljanje za učitelje, ki je tudi ena izmed aktivnosti operacije MLIN.

Drugi dan festivala pa je ajdovec Matic Batagelj mladim predstavil svojo podjetniško pot ter jih navdušil z znanjem s področja dizajna, razvoja in lansiranja produktov in blagovnih znamk ter strategij rasti. Design sprint je svetovno priznana metoda za pospeševanje in poenostavitev postopkov kreiranja izdelkov/produktov, strategije ali katere koli nove poslovne ideje. Uporablja se tudi kot tehnika za reševanje kompleksnih problemov.

Delavnica je bila zelo zanimiva, interaktivna, intenzivna in predvsem praktična. Udeleženci so spoznali in se naučili različnih tehnik prepoznavanja in razvijanja podjetniških idej, učinkovitega načina iskanja rešitev, prototipiranja in testiranja in nenazadnje tudi dela v skupinah.

Delavnica Design sprint<br />
Vir: Brigita Mohorčič

VELIK USPEH UDELEŽENCEV PODJETNIŠKIH KROŽKOV

Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru so v ponedeljek, 14. in torek, 15. septembra potekali zagovori raziskovalnih nalog 54. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Ekipa udeležencev, ki je na srečanju zastopala Osnovno šolo Danila Lokarja Ajdovščina, je v okviru podjetniškega krožka v šolskem letu 2019/2020 zasnovala in realizirala idejo sušilca dežnikov, napravo so poimenovali Drybrella.

Ekipa je napravo predstavila v kategoriji »aplikativni inovacijski projekti« in zanjo prejela srebrno priznanje – kipec sove. Sušilec dežnikov Drybrella je naprava, ki dežnik posuši le v nekaj minutah. Izdelek ima senzorje, ki zaznajo dežnik in ga nato z IR grelno folijo posušijo. Ko je dežnik suh, se naprava samodejno izklopi. Pri oblikovanju izdelka so nadobudni inovatorji uporabili reciklirane plutovinaste zamaške, okrog sušilca pa umestili gredico za rože, ki bodo namakane z odvečno vodo iz sušilca. Poleg tega pa bodo rože skrbele za čist zrak v prostoru, kjer se bo sušilec nahajal.

Pomoč pri oblikovanju prototipa so ponudila podjetja eMundia d.o.o., Faladur in Računalniško društvo Nova Gorica, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo.

Uspeh podjetniških krožkov pa je dvojen, saj so v prvem krogu tekmovanja tekmovalke iz Osnovne šole Dobravlje z raziskovalno nalogo dosegle bronasto priznanje.

Državno srečanje mladih raziskovalcev<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

PREDSTAVITEV PLATFORME IN NOVINARSKA KONFERENCA

V torek, 22. septembra, je na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina potekala strokovna delavnica s predstavitvijo na novo vzpostavljene spletne platforme kolesarske destinacije Alpe-Adria, namenjena vsebinskim administratorjem, ki skrbijo za razvoj kolesarskega turizma na Primorskem. Spletna platforma je eden izmed dosežkov čezmejnega projekta INTER BIKE II, programa Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020.

Delavnici je sledila novinarska konferenca s predstavitvijo nove platforme kolesarskih povezav zahodne Slovenije in zaključki projekta INTER BIKE II, ki je uspešno zaokrožila teden mobilnosti. Ob zaključku projekta smo pripravili novinarsko konferenco, kjer sta v pozdravnem nagovoru povedali nekaj besed Tatjana Rener iz Službe vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko iz regionalne pisarne Štanjel ter direktorica Regijske razvojne agencije ROD Brigita Habjan Štolfa.

Aktivnosti Ministrstva za infrastrukturo na področju trajnostne mobilnosti in evropskega tedna mobilnosti je predstavil Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Sledila je predstavitev projekta INTER BIKE II ter nov promocijski video projekta, ki je bil izdelan v sodelovanju s slovensko kolesarko, dvakratno udeleženko Olimpijskih iger, Polono Batagelj. Projekt INTER BIKE II je trajal od leta 2017 in se zaključuje letos konec oktobra, njegove zaključke in priložnosti za nadaljnje delo je predstavil direktor vodilnega partnerja v projektu Giuliano Nemarnik iz Regionalnega razvojnega centra Koper. V projektu INTER BIKE II sicer sodeluje pet projektnih partnerjev iz Slovenije in Italije.

Razvijalec spletne platforme kolesarskih povezav, Matic Klanjšček, je že pred novinarsko konferenco potencialnim zainteresiranim na strokovni delavnici predstavil delovanje in uporabo spletne platforme, ki bo služila kot inovativno kartografsko okolje za prostorski prikaz podatkov o kolesarski turistični ponudbi. Razvojne možnosti in priložnosti na področju trajnostne mobilnosti je na območju Občine Ajdovščina predstavil Janez Furlan.

Aktivnosti, ki so se v tednu mobilnosti, ki je trajal od 16. do 22. septembra 2020 pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza!« odvile v Občini Vipava pa je predstavil Luka Lango.

Na novinarski konferenci je bil predstavljen tudi promocijski video:

Novinarska konferenca<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #mladi, #izobraževanje

Kolofon