Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Stara kmečka opravila na razstavi za grajskim obzidjem Castre

Člani fotografskega društva Veno Pilon nadaljujejo s svojimi aktivnostmi organizacije fotografskih razstav. Po številnih, samostojnih in skupnih razstavah članov, ki se kar vrstijo v razstavišču avle nakupovalnega centra Supernova Ajdovščina, ter v letošnjem "corona" letu, kar nekaj zelo odmevnih razstavah v treh domovih za ostarele, v Ajdovščini, Vipavi in Črnem vrhu, se trenutno predstavljajo na panojski razstavi za grajskim obzidjem Castre.

O primernosti in pomembnosti lokacije za prepoznavnim ajdovskim gradom, ne gre izgubljati besed. Le kdo si ne bi želel razstavljati v tako krasnem ambientu, ki ga je Občina Ajdovščina namenila predstavitvi lokalne prepoznavnosti. Zato so člani fotografskega društva še toliko bolj ponosni, ko se njihova dela znajdejo na teh panojih sprehajalne poti in se tako lahko predstavijo širšem krogu obiskovalcev.

To jesen je tema njihove fotografske razstave prikaz starih kmečkih opravil, ki so v večini že kar izginile z naših polj, gozdov, izb in obrtnih delavnic. K sreči je v  arhivih članov Fotografskega društva Veno Pilon, ohranjenih kar nekaj prikazov opravil, ki jih sedanje mlajše generacije sploh ne poznajo več. Prav zato se je v društvu porodila ideja, da na svojevrsten način, poskušamo prikazati stara opravila, prikazati trpljenje in voljo, ki je bila potrebna, da so ljudje sebi in tudi drugim priskrbeli predvsem hrano in oblačila. Črno bela tehnika fotografij, v kateri so opravila prikazana, pa zgodbo o preteklosti še poudarjajo in ji dodajajo tisto resnico, o kateri naj bi ob ogledu fotografij, vsaj za trenutek, razmislil sleherni mimoidoči. 

Naj za konec uporabimo misel znanega ajdovskega umetnika Bojana Bizjaka, ki je po ogledu razstave zapisal: "Razstava je zasnovana z močno skupno izpovedjo, ima estetsko vibracijo in zgodbovno moč" 

Vabljeni na sprehod za grajsko obzidje Castre in ogled razstavljenih fotografij.

 

* Vir: Miran Krapež // FD Veno Pilon

* Naslovna fotografija: Erna Furlan

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon