Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Očiščena struga in okolica reke Hubelj

19. septembra svet obeležuje Mednarodni dan čiščenja. Že res, da v letu 2020 močno promoviramo čiščenje in predvsem umivanje rok, a skrb za čistočo je še marsikaj drugega. S pismom se nam je v uredništvo javil bralec Jaka in predstavil svojo izkušnjo čiščenja struge in okolice reke Hubelj v Ajdovščini. Seveda, v soboto, 19. septembra 2020. Lahko nam je vsem v zgled.

Vsak dan iz različnih virov slišimo kako pomembno je v teh časih redno in temeljito umivanje rok. S čimer se seveda strinjam in si roke umivam ob vsaki priložnosti, ob tem pa pomislim na količino čiste vode, ki jo za to porabim.

Na čisto vodo se vsakodnevno zanašamo za pitje, kuhanje, higieno in čistočo na splošno. Glede na to, da sem letos, tako kot večina nas, veliko več časa preživel doma, večkrat pomislim, da je imeti vire čiste vode kot jih imamo v Vipavski dolini, velik privilegij.

Reki Hubelj in Vipava ter vsi nešteti potoki in izviri našo dolino naredijo zeleno in nam omogočajo, da na različnih področjih sejemo in žanjemo vse leto. Ne pozabiti pa ne smemo tudi na čist zrak, ki nam ga daje zelena dolina in čisto okolico za katero skrbimo, ki nista nič manj pomembna kot čista voda.

Preveč dolgoveziti o tem kaj lahko storimo za bolj čisto vodo, zrak in okolico najbrž nima pomena, saj nas je Greta vse dobro seznanila in podučila o pomenu ločevanja odpadkov, zmanjšanji uporabi plastike in alternativnih virih energije.

Ob letošnjem svetovnem dnevu čiščenja, ki je potekal 19. septembra, sem se tako odločil, da nekaj vrnem dolini in zemlji, ki tako dobro skrbi zame in očistil strugo Hublja od hidroelektrarne v Palah do Izvira ter sproti pobral še odpadke na poti ob Hublju. S tem sporočilom pa bi rad vse nas še enkrat opomnil kakšne privilegije uživamo v naši prelepi dolini in da lahko z majhnimi dejanji resnično nekaj naredimo, da bodo lahko tukaj sejali in želi tudi naši vnuki.

Mednarodni dan čiščenja

 

* Vir in fotografije: Jaka

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #okolje

Kolofon