Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Prenova stolpa št. 8 razkrila zanimivo poslikavo

Prenova ajdovske Kastre je postregla s številnimi zanimivimi odkritji iz časov naših prednikov. Čisto pred kratkim pa je bila v okviru prenove stolpa št. 8, v grajskem vrtu, v okenski niši na steni nekdanjega Edlingovega dvorca, najdena zelo zanimiva stenska poslikava s katero se že ukvarjajo restavratorji.

Prenova stolpa št. 8, ki je pravkar poteka je postregla s še eno zanimivo zgodovinsko najdbo. Pri čiščenju z bršljanom obraščenega zidu, ki zaključuje trg, so prikazali različni barvni toni. K zadevi so pristopili restavratorji, ki so območje najprej sondirali, ga očistili in kmalu odkrili poslikavo za katero se domneva, da je nastala v času po izgradnji Edlingovega dvorca, kot okras na zidu, pod katerim je še rimska gradnja. Odkrivanje poslikave je bilo precej zamudno in težavno, saj je za razliko od freske narisana na suh omet, torej je manj trdna.

Poslikava je najbolj vidna v okenski niši nekdanjega dvorca, v manjšem obsegu pa je bila slabše ohranjena poslikava najdena tudi na stropu. Restavratorsko delo, ki ga v okviru prenove stolpa št. 8 opravlja Klavdij Zalar, še ni v celoti zaključeno. Poslikavo v okenski niši se bo utrdilo in retuširalo, nato pa bo ostala vidna. Kako bo prezentirana, bo odločil Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Poslikava ob obnovi stolpa št.8

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Spodnja fotografija: Petja Berginc in Peter Fučka

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zgodovina

Kolofon