Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vino Marc - Veliki dosežki malih vinarjev

Na kmetiji Marc – Vino Marc, s Slapa pri Vipavi so zelo ponosni na Platinasto medaljo, ki so jo sredi septembra prejeli za vrhunsko vino Pinela, letnik 2019. Visoko priznanje je bilo podeljeno na prestižnem ocenjevanju vin v Londonu Decanter WWA, kjer je omenjeno vino doseglo kar 97 točk od stotih. Revija Decanter je najboljša in najpomembnejša vinska revija na svetu. Izhaja v Londonu.

Od leta 2004 Revija Decanter organizira mednarodno ocenjevanje vin Decanter World Wine Awards – DWWA. Je najprestižnejše vinsko ocenjevanje na svetu. Na prvem DWWA leta 2004 je sodelovalo 4500 vin iz celega sveta. Strma rast udeleženih vzorcev je dokaz, da vinarji iz celega sveta zaupajo temu ocenjevanju, zato so letos prejeli že več kot 16.000 vzorcev.

Na Slap so prišle kar dve medalji: Platinasta za Pinelo letnik 2019 Vino Marc in Bronasta medalja vinarju Borutu Volku za vino Barbera letnik 2017.

Zmagovalno vino Pinela je vrhunsko vino iz Vinske kleti Marc, pridelano iz avtohtone sorte grozdja Pinela, ki je poleg Zelèna, zaščitni znak kmetije Marc.  Ne le sorti Pinela in Zelen, v teh dneh so na kmetiji Marc prejeli tudi srebrno medaljo za Rose letnik 2019, na tekmovanju Great American International Wine Competition 2020.

V družini Marc se je ljubezen do trte in vina pričela že davnega leta 1926. Od leta 1990 pa se je kmetija posvetila še intenzivnejšemu razvoju. Nono Ivan Marc je z ženo Marijo imel vizijo zasaditi vinograde in narediti najboljša vina. To so bili zelo skromni začetki. Toda s trdim delom, vztrajnostjo in ljubeznijo do domače zemlje je vinska klet Marc, tudi skozi težke čase druge svetovne vojne, ohranjala in vzdrževala vinograde. Med letoma 1960 in 1990 je bilo zasajenih 20.000 trt. Pridelke grozdja so, kot vzorni člani zadruge, oddajali  v zadružno klet v Vipavo (Vipava 1894).

Leta 1990 pa so se odločili za samostojno pot in posodobili staro vinsko klet. Od takrat se vina tržijo pod blagovno oznako Vino Marc (Marc Wine). Danes pri obdelavi trt in pridelavi vina sodeluje celotna družina: Srečko Marc, oče, katerega načela temeljijo na vrednotah trdega dela, predanosti in kakovosti. Je uspešen vinar, s posebno skrbjo za trto in grozdje. Ob tem ga podpira in z njim deluje žena Jerica ter hčerki Marina in Adrijana. Najmlajši sin Roman pa je perspektivni mlad vinar in enolog, ki je zadolžen za trženje in prodajo vina. Njegova želja je nadaljevati zasledovanje naših prednikov. Roman poudarja, da v družini Marc spoštujejo tradicijo, obenem pa sledijo trendom v sodobni enologiji. Poleg tega dajejo poseben poudarek na organizaciji in optimizaciji delovnih procesov. Kot rezultat tega lahko v njihovi kleti poskusimo tudi ostala odlična vina kot so: poleg Zelena in Pinela še Sauvignon, Rumeni muškat, Rose, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera. Za posebne priložnosti so pripravili tudi penino Zelen po klasični metodi.

Vino Marc

Živimo v dolini, ki slovi po divji burji. Le ta odpihne vse negativnosti stran in vinogradom nudi življenje v sožitju s toplim soncem. Kot tradicionalno družinsko podjetje so močno povezani z naravo, zemljo in trto. Z drugimi besedami: cilj je delati v skupno dobro in ohranjati naravo.

Vas Slap slovi tudi po tem, da ima največ trt sorte Zelen na prebivalca, nekateri podatki pa pravijo, da ima danes vas tudi največ trt na prebivalca pri nas. Na Slapu pri Vipavi je bila leta 1873 ustanovljena Vinarska in sadjarska šola. To je bila prva slovenska kmetijska šola, njen prvi vodja pa je bil vipavski rojak Richard Dolenc, strokovnjak za vinarstvo in sadjarstvo. Šola je bila zaradi bližine enake kmetijske šole v Gorici ter neugodnih prometnih razmer in oddaljenosti od večjih središč leta 1886 po sklepu kranjskega deželnega zbora premeščena na Grm pri Novem mestu. Še danes pa se kot kraj prve slovenske kmetijske šole, kljub mnogim novim spoznanjem, Slapenci še vedno držijo nekaterih starih pravil kmetovanja.

Ne le prestižno londonsko ocenjevanje vin Decanter WWA tudi Janez Vajkard Valvasor je že pred več kot 300 leti zapisal: »Solze vinogradov v Slapu, ki leži blizu Lož, so slastnejše,« Za to naj bi bilo krivo sonce, ki že zjutraj obsije vinograde naših pridnih vinogradnikov.

Prestižno priznanje za Vino Marc

 

* Fotografije: Vino Marc

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina

Kolofon