Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski fotografski mojstri gostovali v italijanski Gorici

V soboto 3. oktobra je bilo v Kulturnem domu v Gorici (IT) odprtje zelo odmevne 22. izvedbe Fotosrečanja (Fotoincontro), tradicionalne mednarodne fotorazstave, ki jo organizira goriški Fotoklub Skupina75. Na srečanju so svoja dela predstavili štirje fotografi iz Italije in Slovenije. Andreja Peklaj, Andrej Furlan, Silvan Pittoli in Giancarlo Torresani. Kot posebni gostje pa so bili letos povabljeni člani Fotografskega društva Veno Pilon iz Ajdovščine.

Ajdovski fotografi so se predstavili vsak s štirimi deli zaključenimi v celoto. Prav ta raznovrstnost in širina fotografskega izražanja je požela veliko zanimanja med obiskovalci. V klubu se združujejo fotografi z različnimi pogledi, z različnim fotografskim zanimanjem in prav to jih povezuje. Med seboj si izmenjujejo izkušnje, znanja in tako širijo svoje poglede na svet ki nas obdaja.

Svojo pogled na razstavljena dela društva je v okviru prestavitve podala  znana fotografinja, kritičarka in predavateljica fotografije Lorella Klun. "Narava je v vseh svojih izrazih protagonistka v večini posnetkov. Potopimo se v krajine, ki jih odeva svetloba ali preplavlja pronicljivi kromatizmi juter in sončnih zahodov, ter se navsezadnje prepustimo občudovanju cvetov, ki jih božajo barve akvarelnih odtenkov. Naravnost osupli obstanemo pred podobami bojujočih se živali, pred skladnostjo dveh jelenov, ki se spopadata, in pred parom ptičev v protisvetlobi. V predstavljenih fotografijah najdemo tudi kotiček za razmišljanje o zgodovini človeka, njegovi zapuščini izdelkov in predmetov, ki ga spremljajo v strasteh in dejavnostih. Lutka v tihi molitvi pod nebesnim zvezdnatim svodom predstavlja tesno povezavo z znaki nasilja in surovosti, ki so se dogajali v bližnji preteklosti, in z odmevi, ki se še niso polegli.«

O tej priložnosti se člani ajdovskega društva lepo zahvaljujejo Fotoklubu Skupina75 iz Gorice za povabilo. Tudi s tako izmenjavo razstav in posledično fotografskih pogledov, širijo svoja obzorja in tudi obiskovalcem pričarajo naš fotografski pogled.

 

Anton Tratnik

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija

Kolofon