Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vodstvo Civilne zaščite poziva k previdnosti in doslednemu spoštovanju ukrepov

Tudi današnje številke niso nič kaj optimistične, saj je novih potrejnih okužb s koronavirusom znova več kot 700. Včeraj so se zato se sestali ožji vodstvi Civilne zaščite ajdovske in vipavske občine ter predstavniki Zdravstvenega doma. Skupaj pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov in večji previdnosti, med nami je že več kot 40 aktivnih okuženih. V sredo je bilo v ajdovski občini zabeleženih 5 primerov okužbe.

Število okuženih oseb z novim koronavirusom je v zadnjih dneh izjemno poskočilo, tudi ajdovska in vipavska občina pri tem nista izjemi. V našem okolju je trenutno več kot 40 aktivno okuženih oseb, posledično pa je še precej več oseb v karanteni. Žal imamo tudi v ajdovski občini razred otrok, ki je zaradi okužbe ostal doma. Številke tudi danes niso nič boljše, po neuradnih podatkih je bilo v Sloveniji v sredo potrjenih 745 okužb, od tega 5 v občini Ajdovščini, v sosednji Vipavi pa niso zabeležili novega primera.

COVID Sledilnik

Včerajšnji sestanek ožjih vodstev Civilne zaščite ajdovske in vipavske občine ter predstavnikov Zdravstvenega doma je bil v prvi vrsti namenjen oceni trenutne situacije. so sklenili. Ukrepi in priporočila na Ajdovskem zaenkrat ostajajo podrejena državnim ukrepom, slednje je potrebno dosledno spoštovati in izvajati.  Obvezno je nošenje zaščitnih obraznih mask povsod tam, kjer ni mogoče zagotoviti varne razdalje. Izogibati se je potrebno tesnih stikov ter dosledno izvajati higieno rok, kihanja in kašljanja. Odsvetovano je druženje v večjih skupinah, zlasti zasebno. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je priporočljivo izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, obenem pa poskrbeti za redno zračenje zaprtih prostorov. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma ter o tem obvestimo zdravstveno osebje na daljavo, nato sledimo nadaljnjim navodilom.

Fotografija: Freepik

V ZD Ajdovščina zagotavljajo, da imajo osebne varovalne opreme dovolj, tako zdravstvene storitve zaenkrat potekajo nemoteno. Prizadevajo si, da bi tudi v prihodnje nemoteno izvajali vse nenujne zdravstvene storitve, kot sta fizioterapija in zobozdravstvo. Vsem občankam in občanom svetujejo, da so posebej pozorni na svoje počutje in pojav znakov morebitne okužbe – še toliko bolj, če so bili v stiku s potencialno okuženim. Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je obenem povedal, da večjega žarišča trenutno ni, vendar pa njihovi zdravniki razmere na terenu spremljajo.

Če se bo stanje v prihodnjih dneh še slabšalo, se bodo ponovno sestali predstavniki občine in civilne zaščite in sprejeli nove ukrepe. Eden med njimi bo zagotovo tudi ta, da bodo po potrebi uredili vstopno točko za jemanje brisov. Pričakuje se, da bo pooblastila za nadzor nad upoštevanjem ukrepov v kratkem pridobila tudi redarska služba, ki bo tako skupaj s Policijo izvajala nadzor nad upoštevanjem ukrepov in predpisov.

Slovenija

Več o ukrepih na državni ravni pa bo znano danes, ob 11. 30 uri, ko Vlada Republike Slovenije pripravlja novinarsko konferenco. Tiskovno konferenco lahko spremljate na TV SLO 2 ali pa na tej povezavi.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina
Kolofon