Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Jakob Krečič: »Z rednim uživanjem aronije si okrepimo imunski sistem ter se zaščitimo pred virusi in bakterijami«

Vipavska dolina slovi predvsem kot dolina kjer je doma vinska trta, kjer so doma najrazličnejši sadovnjaki in kmetijska polja, v zadnjem času pa lahko marsikje opazimo tudi manjši ali večji nasad aronije. Zato smo na klepet povabili Jakoba Krečiča, mladega pridelovalca te izjemno zdravilne rastline, ki svoje izdelke ponuja pod blagovno znamko Aroviva.

Jakob, pozdravljen. Za začetek tega klepeta se najprej malce posvetimo aroniji, ki sicer v zadnjih letih postaja vse bolj prepoznavna, a marsikdo jo še vedno ne pozna dovolj dobro. Torej, kaj sploh je aronija in predvsem, zakaj bi, po tvojem mnenju, morala aronija postati bolj pogost spremljevalec naših jedilnikov?

Lep pozdrav. Torej, aronija je rod grmičevja, ki zvira iz Severne Amerike, vendar se zadnja desetletja hitro širi po vsem svetu. To pa zato, ker je izjemno prilagodljiva rastlina, predvsem pa je odporna na razne bolezni in nizko temperaturo. Grmi zrastejo do tri metre, lahko pa jih obdelujemo tudi kot drevesca. V začetku avgusta dozorijo črne jagode trpko-sladkega okusa. Te so izredno koristne za dobro počutje in splošno zdravje. Aronija vsebuje največ antioksidantov med vsemi vrstami jagodičevja, vsebnost C vitamina pa je desetkrat večja kot v vseh agrumih. Poleg tega aronija postreže še s celo paleto vitaminov, železom, kalcijem, kalijem, je naraven vir folne kisline itd. Z rednim uživanjem si okrepimo imunski sistem ter se zaščitimo pred virusi in bakterijami, izboljšamo si lahko krvno sliko, uravnamo krvni tlak, prečistimo telo in še in še.

Ljudje najbolj poznamo aronijo po sokovih in marmeladah. Kako jo lahko še ponudimo in kakšne vse vrste izdelkov poznamo?

Paleta možnih izdelkov je skoraj neomejena, tako kot to velja za vsa ostala sadja; marmelade, likerji, posušeno ali vloženo sadje, čaji, sadje vmešano v pecivo, vmešano v čokolado… Sam sicer za enkrat predelujem svež sadež aronije v 100% sok ter kapsule. Vsekakor pa imam v planu razširiti ponudbo vsaj še z dvema izdelkoma. Ampak, korak za korakom.

Tudi v Vipavski dolini je aronija vse bolj prisotna. Mnogi jo imajo doma na vrtovih, vse več pa se vas odloča za specializirano pridelavo. Je Vipavska dolina primerno okolje za gojenje aronije?

Lahko bi rekli, da je Vipavska dolina idealna, to pa zato ker je rastlina in sadež izpostavljena tako  mediteranski klimi z veliko sončnimi dnevi, kot tudi izredno bogati vipavski prsti. Veliko sonca da višje sladkorje, zato je sok tudi bolj piten in ne tako trpkega okusa. Moji nasadi pa so še v bližini reke Vipave, v primeru, da bi bilo daljše obdobje suše.

Aronija

Kako si se sam spoznal z aronijo in kje je nastala ideja o resnejši pridelavi? Kako velik je tvoj nasad?

Pravzaprav za Aronijo do pogovora z bratrancem, sploh nisem še nikoli slišal…Prav on mi je predstavil to izredno rastlino ter me spodbudil, da začnem resno razmišljati o nasadu. Takoj zatem je sledilo izobraževanje, branje knjig, v glavnem tuje literatura, saj domače ni toliko. Bolj ko sem jo spoznaval, bolj sem se zavedal, da je to to. Tako sem prvo leto posadil 450 sadik na manjši nonotovi parceli, naslednje leto pa še 1500 na drugi parceli. Sadike so sedaj stare 3 in 4 leta tako, da je letnega pridelka še zmeraj relativno malo. V svoji zreli dobi, ko je stara npr. 8 let, pa daje posamezno steblo tudi do 15kg sadeža.

Kako sploh poteka samo gojenje aronije? Koliko dela imaš z njo kot pridelovalec? Kako je z obiranjem sadežev?

Ko je sadika enkrat posajena, je obdelava z njo precej podobna kot z ostalimi grmovnicami, ki spadajo med jagodičevje. Torej načeloma kosimo, okopavamo in obrezujemo. Ker pa sem se odločil, da bom prideloval aronijo u bio - ekološkem sistemu, je vse to potrebno opravljati ročno. Tako, kot so to počeli včasih. Seveda gnojimo s hlevskim gnojem ter ne uporabljamo insekticidov in herbicidov. Je pa sreča to, da aronija praktično skoraj nima naravnih sovražnikov. No, če odmislim plevel. Prihodnje leto bom tudi prejel težko pričakovani certifikat podjetja Bureau Veritas, da so naši izdelki ekološko pridelani. Tako bom lahko to potem tudi uradno promoviral.

Kar se tiče "bandime", sem resnično hvaležen prijateljem in družini, ki so nesebično priskočili na pomoč. Že drugo leto nam je huda avgustovska vročina zelo oteževala delo in smukanje aronije je počasno in za hrbet nehvaležno delo. Hvala bogu, smo si pomagali z domačimi izumi za senco ter si moralo dvigovali z dobro muziko in kakšno bevando (smeh).

Aronija

Koliko časa potrebuje sadika aronija, da obrodi v polni pridelek?

Aronija prvič obrodi po treh letih, največjo rodnost pa doseže med šestim in osmim letom

No, sedaj vemo več o pridelavi aronije. Kako pa naprej, ko so sadeži obrani? Kakšna je njena nadaljnja pot?

Kot rečeno, za sedaj izdelujemo le sok iz 100% hladnega iztisa brez dodatkov vode in sladkorja ter kapsule 100% praha aronije. In sicer, sok nam predela lokalni proizvajalec sokov, kapsule pa imajo poseben postopek dehidracije sadne pulpe, ki so jih za nas izdelali v Splitu.

Komu in zakaj bi svetoval uporabo kapsul aronije?

V kapsulah je prah dehidrirane pulpe 100% zmletega sadeža. Te pa so pakirane v lični embalaži po 90 kosov (svetujemo dve na dan ). Vsekakor jih priporočamo ljudem, ki jim je sok aronije premočen ali pretrpkega okusa. So pa tudi bolj praktične za na pot ali dopust.

Aronija

Kako je s konkurenco na trgu aronije? Jo v Sloveniji pridelamo dovolj ali je prostora za še več nasadov?

No, tudi v Sloveniji se je pridelava aronije razširila, kar mi je predvsem v veliko zadovoljstvo. Rad bi, da bi jo spoznalo čim več ljudi in od nje imelo korist. Kar se pa tiče konkurence, sem kar vesel, da je, saj si med seboj dejansko pomagamo in si kdaj podelimo kakšen nasvet in izkušnjo.

Naš cilj je ponuditi sok in kapsule aronije kot dodatek, ki občutno pozitivno vpliva na zdravje človeka. Masovna proizvodnja sokov in ostalih izdelkov z okusom aronije me ne zanima. Ker je naša vsakdanja hrana ter okolje v katerem živimo že tako preveč zastrupljena, je glavni namen naših izdelkov prav to toksičnost čimbolj izničiti ter poboljšati zdravje ljudi. Zato je tudi naš slogan: Ker zdravje je vse!

Kakšni so tvoji načrti v prihodnje? Boš morda povečal svoj nasad in mu dodal še kakšno drugo vrsto?

Za enkrat od Aronije še ne morem živeti, zato je ves moj prosti čas posvečen prav obdelovanju nasadov ter prodaji. A vsekakor je moja vizija še dodatno povečanje nasadov ter dodati nove izdelke ter morda nekoč, tudi od tega živeti. Moram pa poudariti, da sem izredno zadovoljen in ponosen, ko se stranke vrnejo ter polne navdušenja pripovedujejo, kako se jim je izboljšalo počutje, kri, prebava, pritisk… Enostavno veš, da delaš prav ter za dobro ljudi.

Aronija

Če si nekdo želi kupiti tvoje  izdelke iz aronije, kje jih lahko najde?

Preprosto: Lahko me pokliče na telefon 040 219 175, kjer se dogovorimo za dostavo ali prevzem pri meni v Ajdovščini, prav tako pa lahko naročite na spletni strani www.aroviva.si ali naši Facebook strani.

Torej, priporočam se vsem, ki jim je do zdravega in ekološko pridelanega sadeža z res neverjetnimi učinkovinami. Rad bi še dodal, da vsi, ki razmišljajo o uporabi naših izdelkov, da si še dodatno preberejo kakšen članek in se še dodatno informirajo.

Hvala.

Matjaž Jazbar

#ajdovščina, #novice, #intervju, #kmetijstvo

Kolofon