Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vrtovinu šolarji raziskovali zgodovino mlinarstva

Na lanskoletnem dogodku Dnevi evropske kulturne dediščine se je mala vrtovinska podružnična šola predstavila s projektnim delom, raziskavo o suhih kamnitih terasah. Terase so raziskali in celo gradili, razstavo so zaključili, veselje do raziskovanja pa je v vrtovinskih šolarjih ostalo in rastlo. Odločili so se, da bodo raziskali obstoj in delovanje vrtovinskih mlinov.

S projektnim delom so pričeli že v začetku leta 2020 in nadaljevali maja, ko so se po karanteni vrnili v šole. V raziskavo so bili vključeni vsi učenci, ki so vrtovinsko podružnično šolo obiskovali v šolskem letu 2019/20. Informacije o mlinih, fotografije, stare načrte, so pridobili od svojih prednikov, staršev in starih staršev. O mlinih v Vrtovinu pa jim je veliko povedal tudi gospod Simon Čermelj, ki je v juniju predaval o Vrtovinu, kot ga je poznal on kot otrok in o svojih spominih. Odgovarjal je na vprašanja učencev, pripovedoval jim je o mlinu, ki je bil v lasti njegovih prednikov. Veliko zanimivih spominov in informacij so pridobili tudi iz posnetega pričevanja pokojnega gospoda Antona Lozarja. Prijazno so jim ga posredovali njegovi potomci, Marijan in Matija Lozar iz Vrtovina.

Razstava v Vrtovinu

V letošnjem septembru so pridobljene informacije in druge vire uredili in pripravili za razstavo v okviru dnevov Evropske kulturne dediščine. Kot že napisano, so se temu projektu pridružili drugič. Lani so na tem dogodku predstavili kamnite terase, letos pa so njohovo razstavo poimenovali Malni v Vrtovinu. Na razstavi so si obiskovalci lahko ogledali plakate in zapise o raziskavi, likovne izdelke, makete mlinov in posnetke pričevanj in predstavitev naših učencev. Razstava je bila odprta od 28. septembra do 9. oktobra 2020. Imeli so veliko gostov, ki so jim v knjigi obiskovalcev pustili zanimive, spodbudne in pomembne zapise. 

Razstava v Vrtovinu

Z zaprtjem razstave pa se njihovo raziskovanje še ni končalo. Ob tem dogodku so natisnili tudi brošuro - knjižico o njihovih dognanjih. To pa ni dokončna izdaja. Zgodbo o mlinih v Vrtovinu si želijo še poglobiti, dodelati. Zato bodo informacije in različne druge vire zbirali še vse naslednje šolsko leto in šele naslednji september izdali knjižico, skoraj knjigo, o Malnih v Vrtovinu. Če morda imate kakršnekoli informacije ali vire o mlinih v Vrtovinu, bodo veseli, če jim jih posredujete na e-pošto PŠ Vrtovin ali tudi osebno.

 

* Vir: Tanja Maver

* Fotografije: OŠ Vrtovin

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vrtovin, #zgodovina

Kolofon