Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ferjančičev merlot 2017 osvojil šampionski naziv na sejmu v Gornji Radgoni

Prejšnji teden so v okviru spletnega Kmetijsko-živilskega sejma Agra razglasili rezultate letošnjega mednarodnega ocenjevanja Vino Slovenija 2020. Najbolj so zagotovo veseli na Posestvu Ferjančič na Planini, saj je njihov merlot 2017 postal šampion med rdečimi vini. Nagrade pa si je prislužilo še kup drugih vinarjev iz Vipavske doline. Čestitke.

46. odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona in 10. ocenjevanje EKO vin pod okriljem 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala od 13. do 17. julija 2020. 15. julija pa je bilo na sporedu še II. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge. Na vseh treh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 173 vinarjev s 639 vzorci vin iz 5-tih držav (Avstrija, Hrvaška, Češka, Severna Makedonija, Slovenija).

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je organizator našega najpomembnejšega ocenjevanja vin, pa je pretekli teden podelil najvišjo nagrado Vino Slovenija Gornja Radgona. Ta je šla v roke vinski kleti Puklavec Family Wines, ki je že četrtič osvojila laskavi naslov Vinar leta. S svojimi vini pod blagovnimi znamkami Jeruzalem Ormož, Ljutomerčan, Estate Selection, Instinct in ekskluzivno linijo vin Seven Numbers so na letošnjem ocenjevanju dosegli izjemne rezultate in skupno osvojili kar 47 medalj, kar je največ med vinarji.

Ocenjevanja se udeležilo tudi precej vinskih kleti iz Vipavske doline. Šampionski naziv je s svojim merlotom prejela vinska klet Ferjančič iz Planine, v kategoriji rdeča, suha vina do treh let. Zelo dobre rezultate pa so dosegla tudi druga vina ajdovskih vinarjev in vinogradništev. Kmetija Furlan iz Zavina 33 je ob zlati za modri pinot 2017 in srebrni medalji za malvazijo 2019 prejela tudi veliko zlato medaljo za chardonnay 2019, v Zavinu imajo očitno odlične lege za to sorto, saj je srebrno medaljo osvojil tudi chardonnay 2019, ki ga je pridelal Bojan Furlan (Zavino 19).

Vina Štrancar

Tudi na Planino je ob šampionskem nazivu odpotovala kopica medalj: domačija Božič je osvojila dve srebrni (pinela 2019, sauvignon 2019) in eno zlato (bela zvrst 2015); Pr Nežnih imajo srebrni pinelo in sauvignon, oboje letnika 2019; v kleti Vina ŠtranCar pa sta srebrni lanski pinela in zelen. Bogato je v Budanjah: štiri srebrne medalje je osvojil Franc Kodele za sauvignon, zelen, malvazijo in pinelo, vsi lanskega letnika, slednja je letošnje županovo vino, dve srebrni medalji (Cameba 2018, refošk 2019) in zlato (rose 2019) krasita klet Krašna vinogradništva in sadjarstva. Dve zlati medalji za sauvignon 2019 in rebulo 2019 pa se svetita tudi v Malih Žabljah, z odličnim delom si jih je prislužil Peter Bakaršič, Vina Jangus.

Čestitke vsem domačim vinogradnikom in vinarjem.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Posestvo Ferjančič

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon