Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Za še boljše bralne navade v Lokavcu bo odslej skrbela Hiška s knjigami viška

Krajani Lokavca so se v teh dneh razveselili zanimive pridobitve. Pri asfaltnem igrišču jim je odslej na voljo Knjigobežnica, Hiška s knjigami viška. Le ta hkrati vabi in spodbuja branje ter deljenje knjig. Knjigobežnico sicer najdete tudi ob Lavričevi knjižnici in v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih v Ajdovščini.

Vas Lokavec je odslej bogatejša za Knjigobežnico. Zanjo pa je poskrbelo Športno društvo Slano blato. "Hiška s knjigami viška" kot se uradno imenuja lokavška knjigobežnica je knjižnica na prostem. Nahaja se pod asfaltnim igriščem, na kontejnerju športnega društva Slano blato, odprta pa je 24 ur na dan, vse dni v tednu. Njena vrata so odprta vsem srčnim ljudem, ki gojijo ljubezen do knjig, radi berejo, jih branje sprošča in razveseljuje. Zaradi prostorske stiske si želi, da romani, kriminalke, strokovno gradivo, učbeniki, mladinske in otroške knjige najdejo nov prijeten dom.

Knjigobežnica se je že leta 2011 kot ideja rodila na družbenem omrežju Facebook in se kasneje preselila v resnično življenje. Gre za hišice različnih oblik, v katerih so shranjene knjige. Gre za živo knjižnico, za prosto izmenjavo knjig, brez članarine in drugih obveznosti. Vsak, ki vzame knjigo iz knjigobežnice, v zameno zanjo podari svojo, tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnice. Knjigobežnic so zaživele povsod po Sloveniji. Knjige, ki jih doma ne potrebujemo več, lahko prinesemo v knjigobežnico in jih tako ponovno vrnemo med ljudi.

 

* Vir in fotografija: ŠD Slano blato

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #lokavec

Kolofon