Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Oglejte si promocijski film o zelenih protivetrnih zaščitah v Vipavski dolini

Mesece, ko so se protikoronski ukrepi v državi nekoliko sprostili, smo v Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina, skupaj s partnerskimi organizacijami, izkoristili za snemanje promocijskega videa o učinkovitosti zelenih protivetrnih zaščit. Osredotočili smo se na Vipavsko dolino, saj je to hkrati tudi območje, na katerem poteka aplikacija aktivnosti projekta LIFE ViVaCCAdapt, ki je sofinanciran iz sredstev programa LIFE in s strani Ministrstva za okolje in prostor.

Naj vas najprej seznanimo z definicijo zelene protivetrne zaščite: »Protivetrne pasove lahko definiramo kot plantažne nasade drevja in grmovnic običajno posajene v eni ali več vrstah z namenom zaščititi zemljo (zemljišče) pred škodljivimi vplivi vetra«. (Turk, M. Poskusna zasaditev protivetrnih pasov v Zgornji Vipavski dolini (online), Ajdovščina, 2017, str. 4. - Dostopno tukaj.

Film na zelo zanimiv in dinamičen način prikaže zgodbo o razvoju in zatonu zelenih protivetrnih zaščit v Vipavski dolini. Strokovnjaki s področja kmetijstva in gozdarstva pa tudi projektni partnerji so podali strokovna pojasnila, ki govorijo v prid ponovni vzpostavitvi zelenih protivetrnih pasov.

Vipavska dolina

Tako v filmu izveste, kako pravilno umestiti mejico v prostor, kakšna mora biti njena drevesna sestava, katera velikost sadik se najbolj obnese in kakšna je najbolj optimalna širina mejice. Kot zanimivost naj povemo, da se je na testnem polju, ki smo ga vzpostavili okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt leta 2018 izkazalo, da so sadike višine od 80 – 100 cm najboljše ukoreninile in se razvile. Tudi propad rastlin je bil pri sadikah te višine najmanjši

Po tem, ko smo na poletnem dopustu nabrali energijo za nove delovne podvige, se je v začetku septembra začelo snemanje promocijskega videa o zelenih protivetrnih zaščitah v Vipavski dolini.

Produkcijska hiša je osnutek scenarija pripravila konec julija. V avgustu smo projektni partnerji podali svoje pripombe na scenarij, partnerji iz Vipavske doline pa smo začeli iskati najprimernejše lokacije za snemanje, da izpolnimo zahteve scenarija ter se začeli dogovarjati z nastopajočimi govorci.

Pri lokacijah je bilo najpomembnejše, da predstavijo Vipavsko dolino in njene lastnosti v dobri in slabi luči, da prikažejo njene prednosti in slabosti, vse z vidika kmetijstva in zelenih protivetrnih zaščit. Pri tem smo se obrnili na strokovnjake z različnih področij, ki so nam pomagali s svojimi nasveti. Vsak izmed njih nas je usmeril k nekomu, ki bi lahko še kaj več vedel… in tako se je začela odvijati zgodba o filmu o zelenih protivetrnih zaščitah.

Vipavska dolina

Ob nastajanju filma smo obiskali veliko lokacij, prevozili precej kilometrov in porabili veliko ur. Snemanje se je odvijalo na Gori, na Planini, nad Velikimi Žabljami, v Lokavcu, v Vipavskem Križu, na projektni lokaciji zelene protivetrne zaščite, ki je zasajena pod Centrom za ravnanje z odpadki Ajdovščina in drugih lokacijah v okolici Ajdovščine, ne nazadnje pa tudi na Regijski razvojni agenciji ROD.

Vsi sogovorniki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč pri nastajanju filma in dati svojo besedo za to, da so zelene protivetrne zaščite nekaj dobrega in nujno potrebnega, če se želimo uspešno zoperstaviti vedno hujšim podnebnim spremembam, ki v kmetijstvu povzročijo veliko škode.

Film, ki je pripravljen v slovenski in angleški različici si lahko ogledate v spodnji vrstici, oziroma na našem YouTube kanalu RRA ROD Ajdovščina.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim: tistim, ki ste pomagali pri nastajanju filma, ki ste prijazno dovolili, da uporabimo vaše lokacije za snemanje, ki ste nam bili na voljo in nam omogočali dostop do vaše lastnine, ki ste dovolili uporabo svojih posnetkov v filmu in ki ste se nam bili pripravljeni prilagoditi in podati svoje izjave. 

Vipavska dolina

 

* Vir fotografij: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #vipavska dolina, #film, #ROD, #kmetijstvo, #okolje

Kolofon