Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpretePitna voda je namenjena pitju in pripravi hrane, vendar je največ porabimo za čiščenje, umivanje in zalivanje. Vir pitne vode je lahko podtalnica ali površinska voda. Na območju občin Ajdovščina in Vipava imamo več vodnih virov oziroma javnih sistemov za oskrbo s pitno vodo. Skoraj vsi se nahajajo v zaščitenem območju Natura 2000, ki je namenjeno ohranjanju živalskih in rastlinskih vrst ter habitatov, ki so redki ali na evropski ravni ogroženi zaradi dejavnosti človeka.
Največji je sistem Hubelj, ki se napaja iz izvira reke Hubelj. Sledijo mu sistem Vipava, ki ga napajata izvir reke Vipave (Podlipa) in potok Šumljak, sistem Gora-Skuk, katerega vir vode predstavlja potok Lokavšček, sistem Sanabor, ki ga napaja potok Bela, trije vodovodni sistemi v Podkraju, ki se napajajo iz ločenih izvirov v Podkraju ter sistem Podkraj-Strelice, ki se deli na sistem Podkraj-Spodnji in sistem Podkraj-Zgornji.
Zajeto surovo vodo je potrebno za užitje pripraviti. Na sistemu Hubelj poteka priprava vode v vodarni Hubelj, kjer se voda prečisti skozi postopek ultrafiltracije. S filtracijo preko membran se iz vode odstranijo suspendirane snovi, delci večji od 30 nm ter mikroorganizmi. V postopku čiščenja se za pripravo pitne vode ne uporablja nobenih kemičnih sredstev. Ta se uporabljajo le za čiščenje membran in pri obdelavi odpadne tehnološke vode. Po končanem procesu ultrafiltracije dobimo čisto pitno vodo, ki jo moramo zaradi velikosti vodovodnega sistema še klorirati. Kljub popolni avtomatizaciji postopka priprave pitne vode, je nujen stalen človeški nadzor priprave, ki ga izvajajo strokovno usposobljeni zaposleni.
Na ostalih vodovodnih sistemih se voda čisti preko peščenih filtrov in pred vstopom v omrežje dezinficira s klorom ali UV žarki.
Poleg javnih sistemov upravljamo še z zasebnim vodovodnim sistemom Lokavec Kompari.
NADZOR NAD KAKOVOSTJO PITNE VODE
Stalno zdravstveno ustreznost pitne vode zagotavljamo z izvajanjem notranjega nadzora kakovosti pitne vode na osnovi HACCP sistema. HACCP sistem omogoča pravočasno prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi.
Laboratorijske analize izvaja za nas pooblaščena inštitucija, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).
Poleg notranjega nadzora se nad kakovostjo pitne vode izvaja tudi zunanji nadzor, ki ga opravlja država.
Pitna voda je največkrat zdravstveno neustrezna zaradi mikroorganizmov. Uživanje tako oporečne vode povzroča pri ljudeh prebavne motnje. Ker voda iz lastnih zajetij običajno ni razkužena, je verjetnost pojava mikroorganizmov v njej večja.
VODOVODNO OMREŽJE
Vodovodno omrežje je sestavljeno iz cevi različnih premerov, običajno postavljenih na globini okrog enega metra pod površjem, črpališč ter vodohranov, ki omogočajo oskrbo s pitno vodo tudi na višje ležečih predelih.
Gospodinjstva so na javno vodovodno omrežje priključena preko hišnega priključka. Vodomer je sestavni del priključka, ki meri porabo vode na objektu. Večji del gospodinjstev, 90% v občini Ajdovščina in Vipava, že ima vgrajene digitalne vodomere, ki omogočajo daljinsko odčitavanje porabe vode. Do konca leta 2020 pa načrtujemo z digitalnimi števci opremiti še ostale odjemalce in začeti z obračunavanjem pitne vode mesečno, po dejanski porabi.
Na področju, kjer je zgrajen javni vodovod, ni dovoljena lastna oskrba. Vsa gospodinjstva ter inženirski objekti se morajo priključiti na javno vodovodno omrežje.
VZDRŽEVANJE HIŠNEGA VODOVODNEGA OMREŽJA
Hišno vodovodno omrežje zajema cevovod ter opremo in naprave, ki so vgrajene med priključnim vodomerom in mesti uporabe pitne vode (pipe).
Minimalno in redno vzdrževanje hišnega vodovodnega sistema zajema:
-Izpiranje sistema pred prvo uporabo:
Na vsaki pipi naj voda pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.
-Čiščenje mrežic na pipah ter odstranjevanje vodnega kamna
Vsaj enkrat mesečno je potrebno na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Za čiščenje se šteje spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.
OBRAČUN PITNE VODE
Voda za obračun mora biti merjena z vodomerom. V kolikor meritve ni, se poraba vode obračuna skladno z uredbo MEDO, in sicer 1,2 m3 na dan na gospodinjstvo oziroma priključek.
Ceno oskrbe s pitno vodo sestavljajo štiri postavke:
OKVARE IN VZDRŽEVALNA DELA
Voda iz pipe je čista in dobra. Do onesnaženosti pride le redko, običajno zaradi dolgotrajnega deževja, naravnih nesreč ali večje napake na vodovodnem sistemu. V primeru neustrezne kakovosti pitne vode, upravnik vodovodnega sistema obvesti uporabnike, da je pitna voda za uživanje neprimerna ter da je pred uživanjem nujno njeno prekuhavanje.
PRIJAVA NA OBVEŠČANJE
Če želite, da vam ob morebitni neustrezni kakovosti vode iz vaše pipe pošljemo SMS-sporočilo ali e-mail, se na spletni strani www.ksda.si prijavite na obveščanje.
ODGOVORNO RAVNANJE S PITNO VODO
Odgovorno ravnanje s pitno vodo ne pomeni le varčevanja z vodo temveč tudi razumno rabo nevarnih snovi (pralnih in pomivalnih sredstev ter čistil) v gospodinjstvih, neuporabo kanalizacije za odlaganje odpadkov, previdno rabo rastlinskih hranil in zaščitnih sredstev na vrtovih in kmetijskih zemljiščih, skrb za zmanjševanje količine odpadkov ter odgovorno potrošništvo, saj za proizvodnjo večine izdelkov potrebujemo vodo.
Voda iz pipe je ves čas pod nadzorom in sveža, poleg tega pa ne povzroča nobenih odpadkov, zato pijmo odlično vodo iz pipe!
V Sloveniji je voda iz pipe v povprečju 225-krat cenejša od ustekleničene.
* Vir in fotografije: KSD Ajdovščina
* Članek je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina