Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Feldenkrais - Do pozitivnih sprememb na preprost način

Brez muje se še čevelj ne obuje, pravi pregovor, ki izraža prepričanje, da lahko nekaj dosežemo le s trudom, naporom in žrtvovanjem. Bi mi verjeli, če bi vam rekla, da ni nujno tako? Da obstaja način, pri katerem velike spremembe dosežemo z minimalnim delom, z manj naprezanja in manj truda? Predvidevam, da bi namrščili čelo in nejeverno odmahnili z roko. Še nekdo, ki ponuja gnile bučke, bi si morda mislili.

Pa je vendarle mogoče. V to je bil neomajno prepričan fizik dr. Moshe Feldenkrais, eden od zapostavljenih genijev prejšnjega stoletja, ki je z raziskovanjem lastnega gibanja in s poglobljenim študijem različnih naravoslovnih ved prišel do pomembnih spoznanj o tem, kako se ljudje učimo in napredujemo ter kako sta naše gibanje in drža povezana z možgani. Tako je razvil metodo, ki danes nosi njegovo ime in ki nam omogoča, da se najprej zavemo naših zakoreninjenih gibalnih in miselnih vzorcev, ki niso nujno optimalni, ter jih nato preoblikujemo, da postanejo bolj primerni za nas in nam omogočijo skladnejše gibanje in bolj polno življenje. Zveni preveč abstraktno?

Pa poglejmo na primeru, kako pridemo do tega. Kot rečeno – po načelu manj je več. Predstavljajte si, da ste udobno zleknjeni na ležalni podlogi v mirnem prostoru. Prijetno toplo vam je, sproščeni ste, vso svojo težo prepuščate tlom. Umirjen glas vas vodi skozi zaporedje raznolikih gibalnih kombinacij in vas spodbuja, da vsak gib izvedete čim počasneje, s čim manj mišičnega napora, brez ambicij po doseganju nekega cilja, v skladu s svojimi zmožnostmi, na čim bolj prijeten, lahkoten in vsakič malce drugačen način; da za trenutek počivate med vsakim gibom; da se izogibate nelagodju, naprezanju in bolečini ter da posvetite pozornost temu, kako zaznavate in občutite svoje telo v mirovanju in med gibanjem. Nekateri učinki tega 'gibanja v počasnem posnetku' so zaznavni takoj - lahko opazite spremembe v drži, lahkotnosti in kvaliteti gibanja ter splošnem počutju.

Takemu načinu raziskovanja našega gibanja, ki po navadi poteka v skupini, pravimo lekcija ozaveščanja skozi gibanje (angl. Awareness Through Movement®). Lekcija zato, ker se med gibanjem pravzaprav učimo, saj majhni in počasni gibi v sproščenem vzdušju olajšajo komunikacijo med možgani in telesom. Gibanje je le orodje, prek katerega z usmerjeno pozornostjo nagovarjamo možgane – ti pa so ključnega pomena pri ustvarjanju sprememb. Spekter učinkov lekcij je izjemno raznolik, od izboljšane gibljivosti, koordinacije, ravnotežja, drže, do boljše samopodobe, večje samozavesti, umirjenosti, sproščenosti in fleksibilnosti duha. Ko namreč popustijo odvečne mišične napetosti v telesu, se to odrazi tudi na čustveni ravni. Prav subtilno, neopazno, tako rekoč mimogrede se prek lekcij naučimo nečesa izjemno dragocenega, namreč prevzemanja odgovornosti zase in postavljanja na lastne noge, postanemo sami svoja avtoriteta, s tem ko se naučimo prisluhniti svojemu telesu ter upoštevati svoje želje in potrebe. Seveda vsega tega ne dosežemo čez noč oziroma z eno samo lekcijo. Brez nič tudi pri metodi Feldenkrais ni nič, nekaj vztrajnosti je vendarle treba, da lahko govorimo o dolgotrajnejših blagodejnih učinkih lekcij.

Učenje na Feldenkraisov način je diametralno nasprotno tistemu, česar smo vajeni: spodbuja raziskovanje v sproščenem okolju, je igrivo, zabavno, lahkotno, neobremenjeno, prikrojeno vsakemu posamezniku, torej daleč od uravnilovke, ocenjevanja, tekmovalnosti in naprezanja. Daleč od 'višje, hitreje, močneje, bolje' … a z mnogo več pozitivnimi posledicami na telesni, umski in duševni ravni.

Individualna oblika učenja, tako imenovana funkcionalna integracija (angl. Functional Integration®), pri kateri učitelj z nežnimi gibi vodi učenca, je odlična podpora ljudem z živčnimi degenerativnimi boleznimi, možganskimi poškodbami, otrokom s posebnimi potrebami ter vsem tistim, ki želijo v polnosti razviti svoje potenciale. V slednje Moshe Feldenkrais ni dvomil – verjel je, da ima prav vsak od nas izredne sposobnosti in da potrebujemo le pravo metodo, da jih 'odklenemo'. Ključ pa je bilo po njegovem prepričanju gibanje.

V Ajdovščini lekcije ozaveščanja skozi gibanje zaradi omejitve zbiranja ljudi trenutno ne potekajo v živo, ampak le prek spleta. Vodim jih dr. Mateja Pate, študentka četrtega letnika mednarodnega izobraževalnega programa metode Feldenkrais na Feldenkrais Institut Wien z licenco za vodenje lekcij ozaveščanja skozi gibanje. Pridružite se nam lahko vsako sredo ob 20. uri na platformi Zoom. Potrebujete le miren prostor in stabilno internetno povezavo. Prijave sprejemamo po e-pošti (mateja@mikrogib.si) ali telefonu (041 393 513). Prve tri lekcije so brezplačne. Za zdravstvene delavce so lekcije brezplačne do konca letošnjega leta. Spremljate nas lahko prek spletne strani www.mikrogib.si ali facebook profila Mikrogib.

Mateja Pate

#ajdovščina, #novice, #zdravje

Kolofon