Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Jesenske Zoom počitnice na MDPM Ajdovščina

Na MDPM Ajdovščina so letošnje jesenske počitnice ovili v drugačno obleko, virtualno, a zato nič manj zabavno. Zaradi razglašene epidemije in prepovedi druženja so se namreč morali prilagoditi in otrokom kljub temu ponuditi možnost aktivnega in ustvarjalnega preživljanja prostega časa. Skupaj z Urško Čuk, multiplikatorko projekta Popestrimo šolo na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, so prišli do ideje, da otrokom ponudijo delavnice prek aplikacije ZOOM.

Gre za delavnice, na katere se  otroci prijavijo in do njih dostopajo prek svojega računalnika, torej iz lastnega doma. V prejšnjem tednu so pripravili ustvarjalne (origami, tiskanje, slikanje, suha risba, pihanke, trganke), pogovorno-poučne (covid-19, odnos do starejših, zdrav način življenja) ter igranje družabnih iger (tombola, vislice, kvizi), v tem tednu pa tudi gibalno-sprostitvene (joga) ter literarno-ustvarjalne (ljudsko izročilo). Otrokom so najbolj všeč ustvarjalne delavnice – zaradi dela na daljavo si morajo otroci sami priskrbeti pripomočke, a so načrtovali le take aktivnosti, za katere so potrebni zgolj osnovni likovni pripomočki ali odpaden material, ki ga najdejo v svojih domovih. Prav tako so otrokom všeč družabne igre – pripravili so take igre, ki jih lahko igrajo na daljavo in pri katerih si lahko igralne liste otroci naredijo sami. Prejšnji teden so se prijave gibale med 7 in 12, v tem tednu pa so poskočile tudi do 28 udeležencev na delavnico.

Izvedba delavnic je precej razgibana – uvodoma se predstavijo, se pogovorijo o temi in potem pričnejo delo. Če je vsebina delavnic taka, da morajo skupino otrok ločiti, potem jih razdelijo v t.i. ZOOM sobe, ki omogočijo delo po skupinah. Otroci so zelo vodljivi, poslušajo navodila in jih lepo izvajajo, ZOOM pravila imajo prav tako že v malem mezincu. Vsako delavnico zaključijo z evalvacijo – kako se je otrokom zdelo, kaj jim je bilo najbolj všeč, kaj si bodo najbolj zapomnili; pa tudi s prošnjo, naj svoje izdelke slikajo in jim jih pošljejo za namen promocije.

MDPM Ajdovščina

Sodeč po odzivih staršev in otrok so te delavnice res dobrodošla stvar v teh časih. Starši pravijo, da otroke raje vključujejo v take vodene ustvarjalne aktivnosti, kot da bi jih pustili, da dopoldneve presedijo pred televizijo. Pri delavnicah gre sicer za virtualnost, pa vendar so otroci vključeni v neko skupnost, vidijo druge otroke, svoje prijatelje, se čutijo z njimi povezane. Zanimivo je to, da kljub delu za računalnikom, otroci na koncu sploh ne gledajo več v zaslone, temveč v svoje risalne liste, joga položaje, origamije, igralne liste.

Letošnje jesenske počitnice so zagotovo nekaj, kar si bo vsak izmed nas zapomnil. Kljub zanimivi in neprecenljivi izkušnji ZOOM delavnic, ki so se izkazale za dobro rešitev v teh časih, pa vseeno upajo, da bo otroški smeh v naslednjih šolskih počitnicah slišati v prostorih društva – in ne prek zaslonov.

MDPM Ajdovščina

 

* Vir in fotografije: MDPM Ajdovščina


 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #izobraževanje, #prostovoljstvo, #počitnice

Kolofon