Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščini se obeta nov Dom starejših občanov

Ajdovski Dom starejših občanov se zaenkrat še vedno uspešno upira vnosu koronavirusa in lahko si le želimo, da tako ostane tudi naprej. Organizaciji pa težavo povzroča vse večja prostorska stiska zato veseli pobuda svetnikov SDS Ajdovščina in poslanke Eve Irgl, ki se zavzemajo za gradnjo novega doma za starostnike. Naložbo bo financirala država, Občina Ajdovščina pa že pripravlja vso potrebno dokumentacijo.

Da so prostorske zmogljivosti ajdovskega Doma starejših občanov iz leta v leto vse manjše je znano že precej časa, z epidemijo koronavirusa pa so težave le še bolj prišle na površje. Optimizem zbuja novica o investiciji, ki jo bo krila država in s katero bi v načrtovanem novem objektu našli dovolj prostora še za približno 150 stanovalcev.

Kot poroča spletna stran občine Ajdovščina načrtovanje gradnje novega doma starejših občanov v Ajdovščini poteka na pobudo resornega ministrstva (Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), ki je identificiral potencialni vir za izvedbo gradnje. Naročnik investicije bo po sedaj načrtovanih aktivnostih DSO Ajdovščina. Občina Ajdovščina pri postopkih sodeluje s pripravo spremembe Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Ribnik SB II in strokovno pomaga Domu starejših občanov pri izvedbi arhitekturnega natečaja in javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije.

Dom starejših občanov Ajdovščina

S strani Občine Ajdovščina je že prišel poziv občanov naj sodelujejo z mnenji in predlogi pri oblikovanju izhodišč, s katerimi občina spreminja in dopolnjuje občinski podrobni prostorski načrt Ribnik SB II z namenom umestitve novega objekta. Sledila bo javna obravnava, ki pa bo stekla takrat, ko bo izbrana natečajna rešitev, najverjetneje spomladi leta 2021. V novem domu bo prostora za približno 150 stanovalcev, zaobjemal bo tri tipe bivalnih enot – 6 enot bo splošnih in bodo sprejele 20 stanovalcev, dve bivalni enoti bosta namenjeni stanovalcem z demenco in drugimi sorodnimi stanji, vsaka za 12 stanovalcev, ena enota bo začasna, t. i. siva cona, namenjena bo 5 stanovalcem. V nov objekt so vključeni tudi prostori za dnevno varstvo in izvajanje tržnih dejavnostih, denimo frizerskih in pedikerskih storitev, na voljo bo tudi bife in prostor za obiskovalce.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#kolumna, #ajdovščina, #novice

Kolofon