Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V zadnjih dneh 23 novih Covid-19 okužb v občini Ajdovščina

Žal se epidemiološka slika v Sloveniji še zdaleč ne izboljšuje. Včeraj so ob opravljenih 6806 testih potrdili 2064 okužb z novim koronavirusom, kar je 51 več kot v torek. V bolnišnicah so jih zdravili 1238, od tega na intenzivni negi 205, 78 pa so jih odpustili v domačo oskrbo. Na Ajdovskem smo v zadnjih dneh zabeležili 23 novih okužb. Vlada je danes za sedem dni podaljšala zaprtje nenujnih trgovin ter prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je delež pozitivni testov znašal kar 30,3 odstotka. Največ okužb je še vedno v Pomurju, število okužb pa raste na Koroškem in v Podravju. V bolnišnicah je bilo včeraj skupaj hospitaliziranih 42 covidnih bolnikov manj kot dan prej. Manj jih je bilo tudi na intenzivnih oddelkih, in sicer štiri manj, je še pojasnil Kacin.

Včeraj je bilo na Goriškem potrjenih 111 novih primerov okužb. Najbolj je število poskočilo v novogoriški občini, na 51, predvsem na račun okužb v domovih za starejše, podobno je bilo v Brdih 21 novih primerov, večina v enoti Doma Podsabotin. V občini Ajdovščina so potrdili 10 novih, v Vipavi pa 3.

Okužb se še naprej uspešno branijo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi, kjer so ukrepe, tudi glede obiskov, sprejemali že nekaj tednov pred predlaganimi s strani države. V obeh so posamezne okužbe zaznali pri zaposlenih, ki pa so bili že prej v samo izolaciji.

Glede na aktualne razmere je sklenila, da za teden dni podaljša omejitve, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju voznikov in vozil. Vladna odločitev je bila pričakovana in pomeni, da se vsaj še sedem dni ne bodo izvajale dejavnosti, kot so usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil, prav tako ostajajo zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so na primer tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev na daljavo.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, s čimer se začasno ustavijo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih določeni z zakonom, je še pojasnil Kacin. To je ugotovila na podlagi zakona o sodiščih, ki določa, da roki ne tečejo, če je zaradi izrednega dogodka onemogočeno poslovanje vseh sodišč in oteženo uveljavljanje pravic strank. Zadržanje teka rokov sicer ne sme trajati več kot tri mesece.

Odločitev glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, kot so omejitev gibanja ponoči in prehajanja med občinami, bo vlada sprejela v petek na dopisni seji, je Kacin pojasnil.

 

* Vir: Radio Robin & STA

* Naslovna fotografija: Freepik

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon