Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Skupno doslej že 350 okužb s Covid-19 v občini Ajdovščina

V četrtek so opravili 5673 testov na okužbo z novim koronavirusom, 1546 jih je bilo pozitivnih, je vlada objavila na spletni strani. V bolnišnicah se zdravi 1254 bolnikov s covidom-19, kar je 16 več kot v sredo. Od tega 201 potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je štiri manj kot v sredo. V občini Ajdovščini je bilo v četrtek na novo odkritih sedem novih primerov, aktivnih okužb pa je trenutno 99.

V Sloveniji so doslej potrdili 62.580 okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 19.894 aktivnih primerov okužb, kar je 0,1 odstotka manj kot dan prej, je razbrati iz Sledilnika za covid-19. 14-dnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev je tako 949. Pozitivnih je bilo v četrtek 27,25 odstotka vseh testov, to je za tri odstotne točke manj kot dan prej.

Koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta ocenjuje, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A Carotta poudarja, da se bo to zgodilo, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Stanje zaradi okužb z novim koronavirusom je alarmantno v domovih za starejše v Novi Gorici, Podsabotinu, Gradišču nad Prvačino in Črnem vrhu nad Idrijo, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko. V domu v Novi Gorici in Podsabotin je okužena polovica vseh stanovalcev. Brez okužb med stanovalci so v Domu starejših v Ajdovščini in Centru Pristan v Vipavi.

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer sta sporočila, da bosta danes pri ameriškem uradu za hrano in zdravila FDA zaprosila za odobritev uporabe svojega cepiva proti covidu-19 v nujnih primerih. Kot piše na spletni strani Pfizerja, bodo cepivo, če ga bo FDA odobrila, lahko v ZDA uporabili za cepljenje ogroženih skupin prebivalstva do konca decembra. V skupni izjavi so sporočili, da so pripravljeni na distribucijo cepiva v nekaj urah po pridobitvi dovoljenja. Podjetji sta ta korak napovedali, potem ko sta v sredo sporočili, da je njuno cepivo glede na končne rezultate kliničnih testiranj 95-odstotno učinkovito in da nima resnih stranskih učinkov. EU, ZDA in še nekaj držav so s podjetjema že sklenili pogodbe o nakupu več sto milijonov odmerkov njunega cepiva.

V občini Ajdovščina je bilo v četrtek odkritih sedem novih primerov okužbe z Covid-19, v občini Vipava pa nobeden. Skupno smo doslej v ajdovski občini zabeležili 350 okužb, kar je 1,8% vsega prebivalstva.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Freepik

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon