Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tončki Čibej priznanje Zlati znak za zeliščne čaje

Pred kratkim je potekalo že 31. ocenjevanje Dobrot slovenskih kmetij. Ocenjevanje je precej veselja prineslo Tončki Čibej s Predmeje, ki je za zvoje zeliščne čaje prejela Zlati znak. Pri Čibejevih lahko obenem dobite tudi domače sirupe in druge zdravile mešanice, osnovane na domačih, pristnih gorskih sestavinah. Čestitke.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je bilo v sklopu projekta Domače dobrote slovenskih kmetij podeljenih 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih priznanj. Najvišje priznanje v kategoriji domači čaji je prejela Tončka Čibej s Predmeje.

Tončka se z zelišči ukvarja že vse od mladih nog, ko so se kot otroci seznanili s pravilnim nabiranjem in sušenjem. Tekom let je poznavanje krepila in tako na dodatnem izobraževanju pridobila vse več znanja in kompetenc. Vsa njena zelišča so ročno nabrana in naravno posušena na Gori v neokrnjeni naravi, stran od cest in sprehajalnih poti. Nekaj zelišč je nabranih v naravi, druga pa so gojena na vrtu, oddaljenim od ceste, obdanim z gozdom in dostopnim samo peš. Zelišča gnoji samo z domačim kompostom. Poleg čajev izdeluje tudi sirupe, kapljice (ameriški slamnik, gorski vrednik, srčna moč …),  tinkture, mazila (arnika, divji kostanj, ognjič,…) zeliščno sol, pa tudi pravi gorski jagermeister ter druge likerje.

Njeno predanost in vrhunsko kakovost so prepoznali tudi ocenjevalci projekta Dobrote slovenskih kmetij, ki po vsej Sloveniji spodbujajo in ohranjajo domače in kvalitetne izdelke. Tudi letos je potekalo ocenjevanje, na katerem so strokovne komisije slovenske dobrote ocenile kot zelo kakovostne. Kar dva čaja Tončke Čibej sta se zavihtela na najvišje mesto in tako prejela zlati znak – najvišje priznanje ocenjevanja.  Komisijo je čajna mešanica prepričala s kakovostnim okusom, vonjem, barvo in pristnimi sestavinami. Prejemnici zlatega znaka čestitamo in ji želimo še naprej uspešno bero in izdelavo gorskih zdravilnih 'zvarkov'. 

 

* Vir in fotografija: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon