Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ vabi na ogled razstave jaslic

Letos žal brez tradicionalne Božične zgodbe in brez božičnega sejma, a vseeno s čarobnostjo, ki se pritiče za mnoge najlepšemu času v letu. Vipavski Križ je tudi v letošnjem decembru prava paša za oči, pravzaprav božična prestolnica Vipavske doline. Vabljeni na sprehod po kriških gasah, kjer bosta zagotovo našli dovolj decembrskega vzdušja.

Do praznovanja božiča nas loči le še nekaj dni, za mnoge najlepših dni v letu, ko je čas za družino, za novoletna darila in praznovanja. Čar božičnih praznikov so tudi jaslice, ki jih najdemo v marsikaterem domu, vse več pa je tudi takšnih, ki so razstavljene vsem na ogled. Ste vedeli, da so prve jaslice postavili v jezuitskem kolegiju v Coimbri na Portugalskem leta 1560? Že dve leti pozneje, leta 1562, so jih postavili v Pragi, na Slovenskem pa so se jaslice prvič pojavile leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Jaslice v Vipavskem Križu

V zadnjih letih so se jaslice močno razširile in postajajo vse bolj tudi turistična atrakcija. Vidimo jih lahko na številnih dvoriščih, okenskih policah in ostalih mestih, kjer si jih lahko ogleda vsakdo, ki pride mimo. Podobno je tudi v Vipavski dolini, kjer je jaslic na ogled, iz leta v leto več. Mnogi se radi odpravijo v Vipavski Križ, kjer poteka vsakoletna razstava jaslic, tako v tamkajšnji Galeriji, ko tudi pred številnimi domovi, v ozkih, simpatičnih gasah. Razstava je letos v malce manjšem obsegu kot prejšnja leta, a z novimi, še bolj zanimivimi postavitvami. Ogled jaslic v Vipavskem Križu je varen, potrebno je le upoštevati vse ukrepe in navodila NIJZ-ja, znova so odprta tudi vrata galerije, vstop vanjo pa poteka posamezno ali v krogu družine. Med božičem in novim letom si bodo obiskovalci Križa lahko ogledali tudi film o Božični zgodbi, sestavljen iz posnetkov uprizoritev preteklih let, projekcija bo potekala na prostem. Za postavitev razstave in koordinacijo so tako kot vedno poskrbeli v Turističnem društvu Vipavski Križ.

Jaslice v Vipavskem Križu

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kultura, #razstava, #vipavskikriž, #bogoslužje

Kolofon