Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteKmalu bo spet čas za novo Faladurjevo spletno degustacijo. Le te so prava popestritev v teh decembrskih časih, ko je ostalo družabno življenje tako zelo okrnjeno. Tokrat se bodo Mateju Lavrenčiču pridružili Tomaž Ščurek iz posestva Ščurek wine, Peter Prinčič iz posestva Mulit, za brbončice pa bo poskrbela Ošterija Žogica. Tokrat na sporedu v soboto, 26. decembra 2020, ob 19. uri. Vabljeni k ogledu.
V preteklih dneh smo nekajkrat že zapisali, da se je ajdovska vinoteka Faladur, hitro prilagodila novim razmeram na trgu, ki jih že skorajda celo leto narekuje epidemija koronavirusa. Sploh v času veselega decembra je spletna degustacija dobrodošel nadomestek tiste družabnosti, ki smo jo bili v preteklosti vajeni v malce drugačni obliki, predvsem pa v živo. Spletno degustacijo si vsak petek ogleda kar precej ljudi, predvsem tistih, ki uživajo v dobri vinski kapljici in ostalih dobrotah.
Tokratna degustacija bo na sporedu izjemoma v soboto, saj bomo v petek praznovali božič. Mateju Lavrenčiču se bodo pridružili Tomaž Ščurek iz posestva Ščurek wine, Peter Prinčič iz posestva Mulit, za brbončice pa bo poskrbela Ošterija Žogica.
Faladurjeva spletna degustacija
Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 20 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 80.000 steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte. Posebej so ponosni na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra.
Faladurjeva spletna degustacija
Na terasasto urejenem pobočju vinograda v Vipolžah je skupno zasajenih 8 sort grozdja. Avtor vinograda, agronom Boleslav Prinčič je v briški vinorodni okoliš uvedel inovativne vinske sorte kot sta viognier in syrah. Z željo, da postane celota več kot vsota posameznih delov je Boleslav vpel briško belo in rdečo zvrst vina. Z Belim in Rdečim MULITom izražajo svež in svojstven pristop k razumevanju porekla Brda. Vina MULIT so izrazito harmonična, fina ter nadvse primerna za spajanje k jedem. Obdelava tal v vinogradu je trajnostno naravnana brez uporabe invazivnih tehnik. Letna pridelava znaša med 6000-7000 steklenic. Ime Mulit izhaja iz besede “nummulites”, kar je latinsko ime fosila v flišnih sedimentih, značilnih za Brda.
Faladurjeva spletna degustacija
Tudi za tokratno spletno degustacijo so vam v Faladuru pripravili različne degustacijske pakete. Izberete jih lahko na tej povezavi. Za ogled v živo pa v petek obiščite Facebook stran Lokalnih Ajdovščina, Faladurjev Youtube ali pa Faladurjev Facebook.