Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Drugi odmerki cepiva za oskrbovance in zaposlene v domu starejših v Ajdovščini

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 108 novih primerov okužb, od tega največ v mestni občini Nova Gorica in sicer 33, v občini Ajdovščina pa 21, pri nas pa je tudi še vedno najvišja pojavnost okužb v celotni regiji. S cepljenjem pa so nadaljevali v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so bili z drugim odmerkom cepljeni 4 stanovalci ter 18 zaposlenih.

Največ aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica  373  in v občini Ajdovščina  365. V slednji  je 14 dnevna pojavnost (na 100.000 prebivalcev)  najvišja (1856). Drugo najvišjo pojavnost po tem kriteriju pa ima občina Tolmin, kjer je aktivno okuženih 160 ljudi (pojavnost 1455). Sicer pa imajo zdaj 5 od 13-tih občin v goriški statistični regiji 14-dnevno pojavnost okužb, preračunano na 100.000 prebivalcev,  nižjo od 1000: Kanal, Brda, Šempeter - Vrtojba, Bovec in  Kobarid. V slednji je bilo včeraj  najmanj aktivnih okužb na severnem Primorskem, in sicer  15.

Goriška statistična regija je še naprej tik pod vrhom (pred njo je le posavska)  glede na število okužb tako v  7  kot  14  dnevnem obdobju in tako ostaja tudi na črnem seznamu oziroma črni fazi v sistemu predvidenega sproščanja ukrepov.  Dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu je 90, za prehod v rdečo fazo pa bi ga morali znižati na 77.

Najvišjo pojavnost, glede na 100.000 prebivalcev, ima še naprej občina Ajdovščina s 365 aktivnimi okužbami, sledi pa ji občina Tolmin s 160 pozitivnimi občani. Je pa res, da sta v omenjenih občinah tudi oba domova starejših, v katerih je šele ob koncu prejšnjega leta oziroma takoj na začetku novega prišlo do vrtinca okužb. V preostalih 10 domovih v regiji so vrhunce okužb imeli že prej. Kar 10 novih okužb pa so včeraj potrdili v občini Renče - Vogrsko.

Sicer pa so včeraj v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo z drugim odmerkom cepili 56 zdravih stanovalcev oziroma takih, ki doslej niso bili okuženi s covid-19, je podatek posredovala vodja enote Marjeta Tuta.  S cepljenjem so nadaljevali tudi v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so  bili z drugim odmerkom cepljeni 4 stanovalci ter 18 zaposlenih. Kot je še sporočila direktorica  ajdovskega doma Tanja Stibilj Slemič se stanje v domu, po pravem izbruhu okužb, zdaj postopoma umirja. "Tudi kadrovska stiska se počasi zmanjšuje,  še naprej  pa imamo zunanjo pomoč tako s strani nekaterih domov v regiji, srednje šole Postojna, študentov in prostovoljcev območnega združenja RK Ajdovščina in CZ. Stanje pri stanovalcih (aktivno jih je okuženih še 91, 2 pa sta v bolnišnici) je stabilno in ne beležimo večjih zapletov. Ozdravelo pa jih je že 37, " je še zapisala direktorica doma. 

Zadnje testiranje zaposlenih je potrdilo samo dve dodatni okužbi, tako da je je trenutno 29 redno zaposlenih z aktivno okužbo in 3 zunanji sodelavci. Ozdravelo pa jih je že 20. 

 

* Vir in fotografija: Regijski center Civilne zaščite

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon