Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

S ponedeljkom se vsi otroci vračajo v šole, dovoljeno tudi prehajanje med občinami

Vlada je na današnji seji sprostila kup ukrepov, ki bodo začeli veljati, v ponedeljek, 15. februarja 2021. Spet bo dovoljenjo prehajanje med občinami, odpirajo se vse trgovinske in servisne dejavnosti. Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, najpomembneje pa je, da se v šole vračajo preostali razredi osnovnih šol in maturanti. V veljavi ostaja policijska ura.

Ker je Slovenija glede na vladni semafor prešla v oranžno fazo, se s prihodnjim tednom v šole vračajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, kar pa bo veljalo zgolj za zahodno polovico države, za vzhod so predvidene šolske počitnice, je na dašnji tiskovni konferenci navedel državni sekretar na ministrstvu za izobraževanja Damir Orehovec.

V srednje šole se vračajo maturanti, dijaki zaključnih letnikov, omogočeno bo praktično delo in izobraževanje odraslih. Odpirajo se tudi dijaški in študentski domovi, na glasbenih šolah in umetniških gimnazijah bo dovoljen individualni pouk. Dovoljeni bodo tudi izpiti in seminarji do 10 študentov na fakultetah.

Od ponedeljka dalje se dovoljuje tudi brezkontaktna športna vadba, v skupini do 10 ljudi, ob vzdrževanju razdalje dveh metrov.

Na smučiščih se s ponedeljkom, 15. februarja, spreminjajo pravila glede testiranja. Smučati lahko gredo vsi z negativnim testom, ki ni starejši od 7 dni. Enako velja za osebje na smučišču, delavce, ki so v neposrednem stiku z uporabniki. Ni pa se treba testirati tistim delavcem na smučišču, ki niso v stiku z uporabniki.

Sprošča se tudi javni potniški promet, ki bo deloval ob običajnem urniku.

Policijska ura ostaja v veljavi, dokler epidemiološki pogoji za to ne bodo izpolnjeni, potem pa bi to lahko odpravili bodisi na državni ravni bodisi po regijah.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez posebnih pogojev, pri drugih pa bo zahtevano redno testiranje - slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure.

Hkrati pa v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike.

Kdor je prebolel covid-19, 6 mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen je do zdravniškega potrdila.

****************************************************************************************************************

Včeraj je bil sicer na Ajdovskem ponovno visok odstotek pozitivnih hitrih antigenskih testov. Med 175 testiranimi je bilo 16 pozitivnih, torej več kot 9 odstotkov. Današnji podatki za Goriško so sicer ugodnejši, je sporočila vlada prek twitter profila - 14 dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je bila včeraj 709, danes 652.

Število novih okužb je po podatkih NIJZ sicer poskočilo, iz 67 na 94. Največ novih okužb so včeraj ponovno potrdili v Novi Gorici, 23, eno manj, v Ajdovščini. Izstopa tudi 9 novih okužb v Brdih in Tolminu ter 8 v šempetrsko-vrtojbenski občini. Po 5 novih pozitivnih je v Bovcu in po 3 v občinah Kanal, Kobarid in Miren - Kostanjevica. Na Krasu so v Sežani potrdili 9, v Komnu pa 2 novi okužbi. 

Na Ajdovskem pa je bil včeraj ponovno visok odstotek pozitivnih hitrih antigenskih testov. Med 175 testiranimi je bilo 16 pozitivnih, torej več kot 9 odstotkov. Kot je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina, Egon Stopar, so vse te poslali še na PCR teste.

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon