Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vesela vrnitev učencev in dijakov v šolske klopi

Po več kot štirih mesecih je včeraj pouk v šolah znova stekel tudi za učence višjih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov na zahodu države, medtem ko so se na vzhodu začele enotedenske zimske počitnice. Ponekod so morali v kratkem času poskrbeti za velike prilagoditve, vsi pa se veselijo se vrnitve v šolske klopi.

Včeraj zjutraj se je v šolske klopi na Ajdovskem vrnilo več kot 2000 učencev in več kot 100 dijakov zaključnih letnikov srednje šole. Za mnoge otroke in njihove starše je bil to dolgo pričakovan dan, ki so se ga prešerno razveselili, danes pa bo za dodatno spodbudo in veselje poskrbel še pustni torek. Organiziranega pustovanja letos seveda ne bo, se je pa marsikateri šolar danes namenil k pouku vsaj malce našemljen. Pa tudi krofov bo zagotovo več kot dovolj.

Dobro novico je prineslo tudi sobotno testiranje šolskih delavcev na okužbo s koronavirusom. Čisto vsi testi so bili negativni, tako so lahko vse osnovne šole in srednja šola v polni pripravljenosti na široko odprla svoja vrata. »Včerajšnji ponedeljek je bil kot mali praznik. Že zjutraj sva v avli z dežurno učiteljico sprejeli vozače iz Budanj in Dolge Poljane. Nato sem odšla v vse oddelke v Šturjah in Budanjah in zaželela učenkam in učencem dobrodošlico ob ponovnem snidenju.Učenci so prvi dve šolski uri preživeli z razredniki, kjer so se pogovorili o vseh navodilih in pravilih, ki jih morajo zaradi varnosti upoštevati. Učenkam in učencem je bilo videti, da so ponovne vrnitve v šolo zelo veseli. Prav nič manj pa tudi učiteljice in učitelji. Ker si vsi želimo, da bi pouk v šoli potekal do konca šolskega leta, se nobenemu ni bilo težko prilagoditi pravilom, ki so jih v večini upoštevali že jeseni. Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalila vsem našim staršem za sodelovanje in pomoč pri pouku na daljavo. Skupaj smo uspeli, da so šolski prostori spet oživeli.«, je neke vrste "prvi" šolski dan pokomentirala ravnateljica Osnovne šole Šturje, Lea Vidmar.

Podobno veselje in zadovoljstvo ob povratku v šolske klopi pa je bilo čutiti tudi na drugi strani Hublja, na Osnovni šoli Danila Lokarja. »Učenci so se povratka v šolo veselili. Izpostavili so predvsem veselje ob tem, da se ponovno srečajo v živo s sošolci, saj je to prav nekaj drugega, kot pogovor preko zooma. Veseli so tudi učiteljeve razlaga učne snovi v živo, saj imajo na ta način možnost, da učitelja takoj vprašajo, če česa ne znajo ali razumejo. Prav tako so se povratka v šolo razveselili učitelji. Priprava gradiv za pouk na daljavo je bila zelo zahtevna, saj so za stvari, ki jih lahko učencem v učilnici razložijo v par minutah, porabili ure in ure. Učinek pa ni nikoli tak, kot je lahko v živo v učilnici, kjer dobi učitelj takoj povratno informacijo, če so učenci razlago razumeli. Upoštevanje priporočil NIJZ nam ne povzroča večjih težav, smo pa za to, da lahko poteka pouk v šoli, pripravljeni marsikaj potrpeti. Nekatera navodila, ki smo jih dobili šele v četrtek popoldne, so od nas zahtevala take prilagoditve, da smo morali čez noč spremeniti urnik za vse učence šole. Pri tako veliki šoli, kot je naša, to ni prav enostavno. Pa nam je uspelo! Vsi upamo, da bomo do konca šolskega leta nadaljevali s poukom tu, v šoli in da tako dolgega obdobja pouka na daljavo ne bo več.« je prvi pravi šolski ponedeljek v letu 2021, opisala Irena Kodele Krašna, ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja.

Pouk poteka prilagojen epidemiološkim razmeram, v t. i. mehurčkih. Še vedno je potrebno dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe, na kar bodo otroke skozi različne vsebine nagovarjali tudi učitelji. Po priporočilih NIJZ-ja učencem v matičnih učilnicah ni potrebno uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas. Tudi malicajo znotraj svojih učilnic, medtem ko šole kosila organizirajo na način, da prihaja do čim manj stikov.

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo

Kolofon