Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kriminalisti pri 38-letniku iz okolice Ajdovščine zasegli drogo in hladno orožje

Novogoriški kriminalisti so 5. februarja opravili hišno preiskavo pri 38-letniku iz okolice Ajdovščine, ki naj bi se ukvarjal s preprodajo drog. Našli in zasegli so nekaj droge, hladno orožje in več predmetov, ki naj bi jih uporabljal pri kaznivih dejanjih, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Policisti na Ajdovskem obenem opozarjajo na previdnost pred vlomilci, saj je primerov tatvin in vlomov, v zadnjem obdobju vse več.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so bili v začetku 2021 s strani tujih (italijanskih) varnostnih organov obveščeni, da se 38-letni osumljenec iz okolice Ajdovščine ukvarja s prodajo prepovedanih drog in nedovoljenem prometu z orožjem. Na podlagi zbranih obvestil in ugotovitvami  italijanskih  varnostnih  organov so novogoriški kriminalisti pridobili sodno odredbo za hišno preiskavo pri navedenem osumljencu.

Novogoriški  kriminalisti in policisti Policijske postaje Ajdovščina so v začetku tega meseca oz. 5. februarja 2021, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Novi  Gorici, zaradi suma storitve kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu  in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po določilu 186. člena KZ-1) in Nedovoljenega prometa z orožjem ali eksploziva (po določilu 307. člena KZ-1) opravili hišno preiskavo pri 38-letnem osumljencu. V sklopu hišne preiskave so novogoriški kriminalisti našli in zasegli manjšo količine različnih snovi, za katere je obstajal sum, da gre za prepovedane droge (sum prepovedane droge kokain in amfetamini). Prav tako so pri hišni preiskavi našli in zasegli prepovedano orožje oz. bokser in kovinsko palico, kar po določilih Zakona o orožju spada v kategorijo hladno orožje, katerega posest je posameznikom prepovedana. V sklopu hišne preiskave so kriminalisti zasegli tudi druge  predmete (elektronske naprave, mobilni telefoni...),  ki jih je 38-letni osumljenec uporabljal pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Zasežene  snovi in predmete so kriminalisti poslali v nadaljnjo analizo. Če bo nadaljnja analiza potrdila, da gre pri zaseženih snoveh za prepovedano drogo, bodo novogoriški kriminalisti  zoper 38-letnega osumljenca podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v  Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi  drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186. členu KZ-1 ) in  suma  kaznivega  dejanja Nedovoljenega prometa z orožjem ali eksploziva (po 307. členu KZ-1).

22. februarja dopoldne, so policisti obravnavali vlom v stanovanjsko hišo  v Ajdovščini. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec v zadnjih dneh  vstopil  skozi  okno  in  pregledal  notranjost  objekta.  Pri tem je storilec  iz zaklenjene omare odvzel plastične škatle z različnimi kovanci. Kasneje je storilec kraj zapustil in z odvzetimi predmeti odšel neznano kam. S tem nezakonitim ravnanjem je bila oškodovancem povzročena večja materialna  škoda. Policija je o obravnavanem primeru obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti primer še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Včeraj,  22.  februarja  ob  17.03  uri,  so  bili  policisti s  strani prijavitelja obveščeni o tatvini neregistriranega mopeda znamke Tomos APN-4, črne barve, letnik 1978, vrednega okoli 200 evrov, na območju naselja Slap (Občina Vipava). Neznanec si je prilastil omenjeni moped (vozilo je zaradi okvare v nevoznem  stanju), ki je bil tekom noči parkiran na dvorišču pri eni od tamkajšnjih stanovanjskih hiš.  Oškodovanec je odstopil od predloga za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti PP Ajdovščina o vseh  ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

21. februarja so policisti obravnavali sum kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe v enem od naselij v občini Ajdovščina, kjer sta se fizično sprla dva moška, stara 56 in 74 let. V omenjenem sporu je starejši moški utrpel predvidoma lahke telesne poškodbe (poškodba glave in udarnina desne goleni) in je kasneje poiskal pomoč v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Na podlagi  predloga za pregon s strani oškodovanca bodo policisti PP Ajdovščina na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo zoper 56-letnega moškega zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Lahka telesna poškodba (po 122. členu KZ-1).

V  soboto, 20. februarja ob 22.55 uri, so prometni policisti v Ajdovščini ustavili  41-letnega voznika osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0,63 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog tudi zaradi kršitve določb Zakona o nalezljivih boleznih.

Prav  tako so prometni policisti v soboto, 20. februarja ob 23.50 uri, v Ajdovščini ustavili tudi 40–letnega voznika osebnega vozila in tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola (0,61 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).,Tudi slednjemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog tudi zaradi kršitve določb Zakona o nalezljivih boleznih.

Policisti Policijske postaje Ajdovščina so v zadnjih dveh mesecih obravnavali povečano število vlomnih tatvin v stanovanja in stanovanjske hiše. Storilci so na delu tako v mestu kot na podeželju. Policisti pozivajo k večji previdnosti, če pa opazite karkoli sumljivega, pokličite na številko: 113.
 

Policisti so v zadnjem obdobju zaznali porast vlomov na območju občine Ajdovščina. Storilci so z vlamljanjem na različne načine, skozi vhodna vrata, garažna vrata, okna v pritličju, preko balkonov vstopali v objekte, preiskali vse prostore in odvzeli gotovino, bančne kartice, zlatnino in druge vredne stvari. Vlomi so bili storjeni v času odsotnosti stanovalcev od doma, najpogosteje v popoldanskih oz. večernih urah, nekje med 16. in 21. uro. So se pa vlomi zgodili tudi v dopoldanskem času, predvsem od koncih tedna ter praznikih, ko je več občanov odsotnih od doma po več ur ali celo dni. Po do sedaj pridobljenih informacijah očividcev, običajno storilci delujejo v skupinah, v vasi se pripeljejo z različnimi vozili, različnih registrskih tablic, denimo LJ, NM … med njimi tudi tablic domačih okolišev kot npr. GO in KP, da so manj vpadljivi. Policisti so po večkratnem pojavljanju vlomov že v januarju poostrili nadzor na cestnih relacijah in po vaseh na podeželju, kar nadaljujejo tudi v februarju. Hkrati pa vse primere vlomov tudi intenzivno preiskujejo in zbirajo obvestila. Žal je skupna ugotovitev po vseh vlomih tudi nizek nivo samozaščite, saj prebivalci na domu, tudi na neprimernih mestih, hranijo vse preveč vrednejših predmetov in gotovine. Zato krajane pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščiti, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Nasveti Policije za večjo varnostno zaščito:
- Tudi med krajšo odsotnostjo je dobrodošla delna osvetlitev prostorov v hišah, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev.
- V primerih ko je to možno, obvestite sosede o odsotnosti, da lahko namenijo več pozornosti dogajanju v okolici oz. v sosedovi hiši, rednemu pobiranju pošte in časopisov …
- Več pozornosti je potrebno nameniti ustrezni hrambi vrednejših predmetov, saj so denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd. najpogostejša in lahka tarča storilcev.
- Priporočljiva je tudi namestitev tehničnega varovanja (zvočni in svetlobni alarm, video nadzorni sistemi ...) objektov oz. prostorov v njih.

Hkrati pa policisti pozivajo vse občanke in občane, da več pozornosti namenijo zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh. Prav tako lahko policistom pomagajo pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušajo zapomniti čim več podatkov o storilcu ali sumljivi osebi (izgled, starost, oblačila), smer odhoda ali bega, prevozno sredstvo (znamka, barva vozila, registracijska oznaka ...), s katerim so se sumljive osebe odpeljale. Vse tovrstne informacije takoj sporočite na interventno številko OKC 113. Dobrodošlo pa je tudi, da občani o svojih morebitnih zapažanjih oz. posebnostih v domačem okolju, seznanijo vodjo policijskega okoliša PP Ajdovščina, ki bo pridobljene informacije nato lahko preveril in po potrebi izvedel nadaljnje aktivnosti.

V primeru izvršenih tatvin in vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske in druge objekte, motorna vozila ipd., občanom svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko Policije 113 oz. anonimni telefon Policije 080 1200 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Več koristnih informacij na spletni strani Policije.

 

 

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#kronika

Kolofon