Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Spletna revija Burjač z visoko rastjo branosti

Elektronska spletna revija Burjač je prvič izšla v decembru 2017. Njen izdajatelj je Lavričeva knjižnica Ajdovščina. Cilj revije, druge takšne vrste v Sloveniji, je ponuditi možnost objavljanja literarnih snovanj izkušenim avtorjem in tudi začetnikom, ki še brusijo talent in lastno ustvarjalno pot. Seveda tudi nagovarjati uporabnike in prenašati ustvarjalno energijo in ime Vipavske doline.

Ime BURJAČ vključuje narečno (gornja Vipavska dolina) poimenovanje za »borjač« (dvorišče) kot tudi burjo, ki v dvorišče nanaša zgodbe in pripovedi. Burjač od začetka naprej goji predvsem kratko zgodbo.

Zamisel sta kot projektno obliko dela Lavričeve knjižnice podprli njeni ustanoviteljici, Občina Ajdovščina in Občina Vipava, ki za Burjač zagotavljata sredstva v svojih letnih proračunih. Občini se tu izkazujeta kot pomembni podpornici ustvarjalnosti na gornjem Vipavskem. Spletišče so v letu 2018 večkrat napadli hekerji, zato je bilo v začetku 2019  znova vzpostavljeno in tudi vsebinsko nadgrajeno. Burjač je še razširil domet s pripravo zvočnih posnetkov objavljenih zgodb, s čemer je postal zanimiv tudi za slepe in slabovidne. Ob zgodbah objavlja tudi fotografije.

Burjač je po prenovi močno povečal obisk. Od marca 2019 je ob osveženem pristopu stran zabeležila 3.635 obiskov. Konec 2019 je bilo na strani objavljenih 92 literarnih prispevkov. V letu 2020 je beležil rast obiskov in avtorjev, ki objavljajo literarne prispevke. Podatki kažejo, da je bilo vseh ogledov 5.855, vseh uporabnikov 1.339, novih uporabnikov pa 1.302. Izrazit vrh so ogledi dosegli konec novembra 2020. Kot zanimivost: obiskovalci so ob tistih iz Slovenije, ki jih je dobrih 78 % še iz devetih drugih držav: od sosednjih Avstrije, Hrvaške, Srbije, BiH, do Irske, Ukrajine, Kitajske, največ pa iz ZDA (103 ogledi). Spletišče smo v juniju kljub epidemiji predstavili na srečanju slovenskih bralnih krožkov v Štanjelu.

V letu 2020 je bilo objavljenih 151 prispevkov, 147 fotografij in 22 zvočnih posnetkov v izvedbi štirih interpretov (Jolanda Lesnik, Peter Krkoč, Matjaž Stibilj, Bojan Bizjak).

Spletišče ureja pisatelj, pesnik in kolumnist iz Ajdovščine Bojan Bizjak. Bizjak je bil tudi pobudnik izdaje BURJAČA. V uredniškem odboru ob uredniku kot člani sodelujejo še Marija Bajc, Matjaž Stibilj in Artur Lipovž kot predstavniki izdajateljice Lavričeve knjižnice. Tehnično podporo daje Burjaču družba APTO d.o.o. iz Ajdovščine.

Bližnji cilji: Burjač si želijo približati uporabnikom, pritegniti nove avtorje, nagovoriti mentorje bralnih krožkov ter profesorje v srednjih šolah in na fakultetah, da usmerijo mlade ustvarjalce na možnost objavljanja. Dodajmo, da v Burjaču objavljajo udeleženci literarnih ustvarjalnih delavnic, ki jih vodi v Lavričevi knjižnic Bojan Bizjak – seveda če so zgodbe primerne za objavo.  

Burjač lahko berete na www.burjac.si

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon