Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dr. Aleš Štrancar: »Osebno se bom poskusil cepiti s cepivi, ki slonijo na mRNA tehnologiji«

V Sloveniji je trenutno glavna tema pogovorov prekinitev množičnega cepljenja s cepivom vrste AstraZeneca. Zapleti okrog omenjenega cepiva v nekaterih evropskih državah so se odrazili tudi v naši državi, a kljub temu osip zainteresiranih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na Ajdovskem ni bil tako drastičen. Res pa je prekinitev s strani države prišla šele v ponedeljek, ko so mnogi že prejeli prvi odmerek cepiva. Za naš portal je o tej tematiki na kratko spregovoril dr. Aleš Štrancar, ustanovitelj in prvi mož visokotehnološkega podjetja Bia Separations.

Slovenija se je pridružila številnim državam, ki so iz preventivnih razlogov prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece. Razlog je nekaj primerov pojava krvnih strdkov, ki časovno sovpadajo s cepljenjem. Povezava nastanka strdkov sicer ni dokazana, a so se mnoge države preventivno vseeno odločile, da cepljenje prekinijo in počakajo na dodatne usmeritve in rezultate preiskav primerov s strani Evropske agencije za zdravila. Prekinitev v Sloveniji je prišla tik po tem, ko so se z omenjenim cepivom cepili zainteresirani, ki delujejo v vzgoji in izobraževanju. Na Ajdovskem je bilo v soboto s cepivom AstraZeneca cepljenih 260 šolnikov, približno 30 pa se jih je tik pred zdajci premislilo.

O zapletih s cepivom smo se na kratko pogovorili z dr. Alešem Štrancarjem, ustanoviteljem in prvim možem visokotehnološkega podjetja Bia Separations iz Ajdovščine, ki je od oktobra lani del nemške multinacionalke Sartorius. "Da, odločitev slovenske vlade, da prekine cepljenje s cepivom AstraZeneca, je bila po mojem mnenju pravilna odločitev. Sicer pa težko komentiram zakaj prihaja do določenih zapletov, ker omenjenega cepiva nisem imel v rokah, da bi lahko preučil njegovo sestavo ter nečistote. Glede na to, da bazira na Adeno virusni tehnologiji pa je nekaj zadržkov do te tehnologije v strokovni literaturi na področji genske terapije znanih." je zaplete s cepljenjem pokomentiral Štrancar in na naše vprašanje katero cepivo sam ocenjuje kot najboljše, najprimernejše, dejal: "Tudi tukaj zadeve težko komentiram, ker v tem trenutku v svetovni strokovni literaturi še ni zaslediti strokovnih primerjav med različnimi cepivi. Osebno se bom poskusil cepiti s cepivi, ki slonijo na mRNA tehnologiji, ki jo ocenjujem za bolj varno kot so nekatere starejše tehnologije." .

Kakšna prihodnost pa nas čaka v zvezi s cepljenjem proti Covid-19? Bo redno cepljenje postalo nova realnost? Dr. Aleš Štrancar na to odgovoraja takole: "Cepljenja so bila, so, in bodo naša realnost saj so epidemije vedno bile, so, in bodo del živega stvarstva. Ne samo človeka, tudi živali in rastlin. Danes imamo mnogo boljša orožja (cepiva) v boju z epidemijami kar je glede na globalni svet in prenos okužb v roku 24 ur tudi nujno potrebno. Glede ostalega pa se svet še naprej vrti kot se že milijone let.". 

V EU in Združenem kraljestvu je bilo doslej zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih pa je bilo več kot 17 milijonov ljudi. Dokazov o povezavi med cepljenjem s cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov zaenkrat sicer ni. Podobnih misli je bila  na včerajšnji novinarski konferenci tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Poudarila je, da v Sloveniji pojava strdkov, ki bi bili povezani s časom cepljenja, še nismo ugotovili. V strokovni skupini kljub temu razumejo, da se je ministrstvo za zdravje pridružilo previdnostnemu ukrepu številnih evropskih držav. “Previdnostni ukrep je sporočilo prebivalcem Slovenije in drugih držav, da so cepiva pod nadzorom in da je cepljenje, če bo taka tudi odločitev EME, res varno,” je še dodala Beovićeva.

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon