Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pilonova galerija predstavlja retrospektivo del fotografinje Zore Plešnar

V Pilonovi galeriji Ajdovščina predstavljajo razstavo nedavno preminule fotografinje Zore Plešnar (30. 6. 1925–18. 3. 2021), ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor. Zora Plešnar je bila najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njena dela bodo v Ajdovščini na ogled do 2. maja 2021. Vabljeni.

Umetniška pot Zore Plešnar se je začela ob vključitvi v mariborski Fotoklub, ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih eden najuspešnejših fotoklubov v tedanji Jugoslaviji. Dve leti pozneje je - kot edina ženska - sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem in uveljavila vrsto novosti tako v tehničnem kot tudi v izraznem smislu. V okolju odličnih fotografov Fotokluba (Ivan Dvoršak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jerneić, Stojan Kerbler) je Zora Plešnar že s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz. V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli: Mimo, Nad oblaki, Odsevi, Praznovanje, Terelž in Rojstvo mesta / Novi Beograd. V svojem ustvarjanju se je največ posvečala pokrajini (tudi mestni) in portretom. Njene fotografske podobe pokrajin so pogosto povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem. Obenem se je vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako nesporno predstavlja vrh njene portretne fotografije.

Zora Plešnar

V Pilonovi galeriji bo predstavljen izbor del Zore Plešnar, ki so v letu 2019 sestavljala njeno retrospektivo v Umetnostni galeriji Maribor. Na ogled bo po izboru kustosinje okrog petdeset originalnih fotografij iz zbirke UGM.

Razstavo spremlja izčrpen katalog z uvodno besedo direktorice UGM Brede Kolar Sluga, kustosinja Andreja Borin pa je natančno obdelala posamezne cikle avtoričinih del.

Ob razstavi v Pilonovi galeriji je izšla tudi zgibanka z besedilom kustosinje razstave ter reprodukcijami razstavljenih del. Oblikovanje publikacije je delo Primoža Breclja.

Kustosinja razstave: Andreja Borin, muzejska svetovalka

Postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

Razstava bo v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS na ogled do nedelje, 2. maja 2021.

Odprtja razstave zaradi epidemiološke situacije ne bo.

1-7682D50D-DF0F-46BF-91F1-B14667642733

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon