Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izšla je nova tiskana izdaja Lokalnih Ajdovščina

Tik pred vnovičnem zaprtjem države in pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki nam je uspelo pripraviti in natisniti novo tiskano izdajo Lokalnih Ajdovščina. Tokrat vas čaka 60 strani zanimivega in prijetnega branja, s katerim si lahko popestrite dan in s tem malce odmislite na težave, ki jih imamo. Lokalne Ajdovščina vas bodo jutri počakale v poštnem nabialniku.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih. V knjigah piše, da so na veliki petek Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujemo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti. Velika noč je praznik veselja in upanja. Veselje kristjani izražamo z vzklikom Aleluja.

Velika noč ima tudi simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono. Iz zgodovine vemo tudi, da so zgodnje kristjane krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik.

Poskušajmo to simboliko prenesti v današnji sodoben svet. Kaj danes simbolizirajo suho meso, pirhi, hren in kruh je težko reči. Z malce domišljije pa lahko trenutno aktualnemu cepljenju podelimo kar oznako krsta. Nekatere od vas so že »špiknili«, še precej pa nas čaka, da pridemo na vrsto in si s tem zagotovimo imunost pred virusom, ki tudi po dobrem letu dni še vedno v dobršni meri kroji naša življenja.

Pa smo spet tam. Eni verjamemo v cepivo, drugi ne, tretji so previdni in hočejo dokaz, da cepivo res deluje. Cepiv na trgu je precej in vsak ima svojega favorita. Kot neke vrste religija. Verjameš ali ne verjameš v Boga? In če že verjameš, v katerega točno?

Vera je sadež vzgoje in posameznikova osebna duhovna pot. Naj velja nekaj podobnega tudi za cepljenje. Nesmiselno je obsojati tistega, ki se bo cepil, prav tako jee obsojamo tistih, ki se nočejo.

Bilo bi pa super, če bi kmalu vsi skupaj zakričali Aleluja. V znak zmage nad virusom.

Vesele velikonočne praznike.

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon