Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Slovensko naravoslovni fotograf leta je postal Marjan Cigoj

Izjemno lepega priznanja so se pred kratkim razveselili v Fotografskem društvu Veno Pilon iz Ajdovščine. Njihov član Marjan Cigoj je po izboru Mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava, postal Slovenski naravoslovni fotograf leta in obenem prejel še nagrado za Naj naravoslovno fotografijo leta. Čestitke.

Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije »Magična narava«, poteka v organizaciji Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije in je odprt za ljubiteljske in poklicne fotografe z vsega sveta. Vsakdo lahko sodeluje z največ 20 fotografijami v šestih različnih kategorijah.

Žirija je izmed zmagovalnih fotografij posamezne kategorije izbrala fotografijo, ki je prejela naziv Naravoslovna fotografija leta (Nature photography of the Year) in najuspešnejšo fotografijo slovenskega avtorja, ki je prejela naziv Slovenska naravoslovna fotografija leta. Obe nagradi je tokrat zasluženo pobral ajdovski fotografski mojster Marjan Cigoj.

Zmagovalna fotografija: Prelet

Marjan Cigoj - Prelet

Marjan Cigoj naravoslovni fotograf, doma iz Ajdovščine in član fotografskega kluba Veno Pilon. Kljub temu, da mu ni tuja nobena zvrst fotografije, v roke najraje vzame teleobjektiv in z njim v roki preživi neštete ure v naravi. Plod njegovega dela so izjemne fotografije živali v naravnem okolju, s svojim poznavanjem ptičjega sveta pa se je še dodatno specializiral za fotografiranje ptic. Tako ima v svoji fotografski zbirki zabeleženih preko 330 vrst evropskih ptičev. Vsekakor velja omeniti, da je bil Marjan eden prvih, ki se je začel ukvarjati z digiskopijo in jo skupaj s še nekaterimi svojimi prijatelji, razvil na višji nivo. Marjan si je s svojimi fotografijami prislužil že preko 200 nagrad, tako na domačih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih oz. natečajih. Sodeloval je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, pohvali se lahko celo z objavami fotografij v National geograficu Slovenije.  

Marjan je človek, ki rad raziskuje, njegov raziskovalni značaj sovpada z različnimi izzivi, zato se poizkuša na več področjih. In česar se loti, to naredi z odliko, saj ima neverjeten občutek ustvarjalca. Smisel za prostor in kompozicijo je pokazal že pred časom, ko se je preizkusil v slikarstvu, kot modelar se je lotil in izdelal celo jadrnico, njegova nemirna žilica pa ga je popeljala celo med pilote športnega letalstva in uspešne jadralne padalce. Ta vsestranskost avtorja postavlja v ospredje prepoznavnosti v slovenskem, še bolj pa v lokalnem prostoru. Avtor je ponosen na svoje naravovarstveno poslanstvo, ki ga preko fotografij prenaša tako starejši kot mlajši generaciji.

Marjan Cigoj

Nič ga lepše ne opiše, kot njegovo lastno razmišljanje o vlogi in pogledu na naravo: »Ko sem se pred časom začel ukvarjati z naravoslovno fotografijo, sem spoznal še en nov svet. Veliko lepši svet, poln čudovitih bitij, živali in rastlin ... Ta svet, ki sem ga na začetku poznal bolj površno, si iz dneva v dan želim spoznati bolje. In, ko mi kak njegov delček uspe ujeti v objektiv, ga želim pokazati tudi vam, v upanju, da ga s skupnimi močmi, ohranimo za bodoče rodove

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #fotografija

Kolofon