Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski plesalec Jurij Batagelj v vlogi Žabca in Princa

V Gledališču Koper, kjer je kljub epidemiji pestro in ustvarjalno, so v mesecu aprilu napovedali premierno uprizoritev dveh plesnih pravljic – Žabji kralj in Rdeča kapica – iz klasične zakladnice bratov Grimm, ki ju je tokrat obudil v življenje koreograf Siniša Bukinac. K sodelovanju je povabil tudi ajdovskega plesalca Jurija Batagelja. Gledalci si boste pravljici lahko ogledali prek spleta.

Pravljica Žabji kralj prinaša arhaično zgodbo iz oddaljenih preteklih časov, ki jih pomagajo obuditi kostumi, ki gledalca v mislih odpeljejo tja, kamor naj bi šel. Žabji kralj je namenjen mlajšim gledalcem, ki mu avtorji poskušajo prikazati, kako se lahko neki vzorec dojemanja, bodisi kralja, starša, prijatelja ali neznane osebe, do katere imamo veliko predsodkov, v življenju povsem obrne.

Pri ustvarjanju Rdeče kapice pa se je koreograf Siniša Bukovac veliko ukvarjal s tem, kako bi predstavil gledalcem čisto svojo interpretacijo, saj je to pogosto uprizarjana zgodba. »Mislim, da nam je na koncu s plesalci to uspelo. Nastala je šaljiva, razposajena komedija. Trudili smo se, da bi vse ostalo tako, kot je prav, kot zgodbo poznamo, hkrati pa jo vidimo še z nekega drugega zornega kota,« je omenil avtor, ki se pred gledalci pojavi kot pravljična Lovec in Miška.

V obe pravljici, ki izhajata iz 15. oziroma 13. stoletja, je ovita tematika odraščanja (simbol žabe kot spolnega razmerja in rdeče barve kot krvi), ki je zaradi bratov Jacoba in Wilhelma Grimma predstavljena na otroku razumljiv način.

Siniša Bukinac je za sodelovanje pri obeh plesnih pravljicah pridobil tudi Ajdovca Jurija Batagelja, ki velja za »težkokategornika« slovenske plesne scene, saj je bil med drugim svetovni in evropski prvak v latinskoameriških plesih in je zmagoval na najprestižnejših tekmovanjih v ZDA in Veliki Britaniji. Plesalca, ki sta v življenju ubrala različni plesni poti, se poznata že dolgo in sta se večkrat pogovarjala o sodelovanju. Tokrat se je ponudila priložnost. »Zelo sem hvaležen, da lahko sodelujem pri tem projektu, še posebej, ker je namenjen otrokom,« je izpostavil Jurij Batagelj, ki se v pravljicah prelevi v Žabca in Princa ter Drugega lovca in Ježka.

Jurij Batagelj

Gledališče Koper

 

* Vir: Delo

* Naslovna fotografija: Maja Pertič Gombač

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #gledališče

Kolofon