Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Šraml d.o.o. - Inovativnost vgrajena v DNK

Družinsko podjetje ŠRAML iz Podnanosa se je v 25 letih razširilo področje delovanja iz pnevmatskih stiskalnic na polnilne linije za prehranske dodatke. Zainteresirane profile strojne in tehnične stroke vabijo, da se pridružijo njihovi skupini, v stabilnem in stalno rastočem podjetju.

DRUGA GENERACIJA INŽENIRJEV Z VISOKIMI AMBICIJAMI

Podjetje Šraml je specializirano za proizvodnjo visoko kakovostne opreme za predelavo grozdja in sadja ter polnilnih linij za pakiranje končnega izdelka. Danes razvoj podjetja usmerja že druga generacija inženirjev iz družine Šraml, ki z vrhunsko tehnologijo in iznajdljivostjo strokovnjakov v razvoju ter proizvodnji uspešno sledi novim trendom na trgu. »Največji tehnološki napredek in povečanje povpraševanja opažamo pri polnilni opremi,« pojasnjuje Jan Šraml, direktor prodaje. »Tu ponujamo stroje za polnjenje vina, sokov, olja, mlečnih izdelkov, žganih pijač, pasje hrane in druge izdelke glede na potrebe strank,« še doda. Podjetje ponuja tudi opremo za polnjenje v pločevinke, ki so zaradi možnosti ponovne uporabe surovine okolju bolj prijazne kot plastična embalaža. Prilagodljivost in ambicioznost podjetja se odraža v najnovejšem inovativnem projektu, to je predelava insektov za prehranske dodatke, natančneje tehnološki sistem za termomehanično dehitinacijo insektne biomase. Pri projektu sodelujejo s skupino mladih raziskovalcev iz Univerze v Cambridgeu.

MED KUPCI TUDI PRIZNANI SLOVENSKI VINARJI

V podjetju se zavedajo, da se potrebe kupcev razlikujejo, zato jih vključujejo že v fazo razvoja in njihove nasvete ter izkušnje upoštevajo pri testiranju ali nadgradnji opreme. »Lastna proizvodnja nam omogoča skrben nadzor nad izbranimi materiali, proizvodnimi procesi in dobavnimi roki, zato lahko zagotavljamo visoke standarde kakovosti,« poudari Denis Šraml, direktor podjetja. Doslej so izdelali preko 15.000 naprav, ki so bile prodane v več kot 70 držav po vsem svetu in v celoti izdelane v Sloveniji. Med zadovoljnimi kupci so tudi priznani slovenski vinarji iz domačega okolja, kot so Burja Estate, Pasji Rep, Guerila vina in Vina Ferjančič.

Fotografija: Šraml d.o.o.

TOSLA IN ŠRAML: LOKALNI PODJETJI SKUPAJ DO USPEHA

Letos je podjetje Šraml uspešno zaključilo projekt sodelovanja z ajdovskim podjetjem Tosla, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo t. i. »užitne kozmetike«; to so preparati, ki klinično dokazano pozitivno vplivajo na kožo, nohte in lase. V Tosli se osredotočajo na iskanje novih rešitev, razvoj tehnologij in proizvodov ter patentne prijave in klinične raziskave. Podjetje si prihodke ustvarja s pogodbeno proizvodnjo lastno razvitih izdelkov, ki jih prodaja podjetjem in ne končnim uporabnikom. Poleg lepotilnih prehranskih dopolnil del proizvodnje predstavljajo tudi tekoči sadni pripravki in invertni sladkor, ki so namenjeni za prehrambno industrijo.

S povečanjem povpraševanja po njihovih izdelkih se je pojavila potreba po povečanju proizvodnih kapacitet, zato so pri Tosli potrebovali novo polnilno linijo.

»Za podjetje Šraml smo se odločili zaradi ugodnega razmerja med kakovostjo in ceno, odlične podpore strankam in seveda tudi zato, ker podpiramo lokalno gospodarstvo,« je pojasnil Uroš Gotar, vodja razvoja pri Tosli. »Ker se podjetje Šraml nahaja blizu nas, to ugodno vpliva na odzivnost in komunikacijo med podjetjema,« je še dodal.

S Šramlovo polnilno linijo so pri Tosli uspeli podvojiti proizvodno kapaciteto; obenem pa so uspeli doseči, da se v svojih proizvodih znebijo konzervansa, kar zanje predstavlja veliko konkurenčno prednost na trgu. Na novi polnilni liniji kmalu načrtujejo vpeljati nov format pakiranja embalaž volumna 60 ml in s tem še dodatno povečati svoj asortiman ponudbe.

SPODBUJAJO LOKALNO PRIDELANO HRANO

V podjetju Šraml skrbno izbirajo in uporabljajo surovine, ki so vrhunske kakovosti in jih je mogoče reciklirati oziroma so trajno obstojne. »Naša oprema pridelovalcem omogoča predelavo lokalno vzgojene hrane, s čimer vplivamo na zmanjšanje prehranskih kilometrov, torej razdalje, ki jo prepotuje hrana od pridelovalca do potrošnika,« razloži Denis Šraml. Obenem s Šraml tehnologijo zmanjšujejo delež zavržene hrane, saj lahko pridelovalci učinkovito uporabijo tudi sadje, ki zaradi izgleda ni več primerno za prodajo, in ga predelajo v usnje ali druge komercialne izdelke.

Šraml d.o.o.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #oglas

Kolofon