Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ravnatelji na Ajdovskem in Vipavskem: Malo zanimanja in še manj informacij glede samotestiranja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je dijake in starše učencev zadnje triade osnovnih šol pozvalo k izpolnitvi vprašalnika glede prostovoljnega samotestiranja na covid-19. O odzivu so za naš portal spregovorili ravnatelji šol na Ajdovskem in Vipavskem, ki v en glas ponavljajo, da je težava predvsem v pomanjkanju zadostnih informacij na temo samotestiranja. Vlada naj bi sicer danes odločala o tem ali se bodo vrata šol v ponedeljek odprla ali ne.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ravnatelje osnovnih in srednjih šol v okrožnici, ki so jo poslali v začetku aprila, obvestilo o možnosti prostovoljnega samotestiranja na koronavirus. Zapisano je, da bi se lahko to začelo 15. aprila, šole ter zainteresirani učenci pa bi do takrat prejeli potrebna navodila in video gradiva. Na odločitev o tej možnosti naj bi vplival tudi podatek o tem, koliko učencev  od 7. do 9. razreda osnovnih šol in dijakov zaključnih letnikov bi se odločilo za prostovoljno tedensko testiranje.

Tako je ministrstvo šole naprosilo, da zberejo število vseh učencev zadnje triade oziroma dijakov zaključnih letnikov in število o tem, koliko učencev v posameznem razredu je zainteresiranih za samotestiranje. Starši morajo tako razrednikom odgovoriti, ali so zainteresirani za to, da se njihov otrok testira. "Na šoli smo imeli nalogo, da preverimo koliko dijakov bi se bilo pripravljenih samotestirati.180 dijakov od 487 dijakov naše šole je izrazilo pripravljenost za samotestiranje. Podatke smo posredovali na ministrstvo. Kako bo potekalo testiranje bomo še izvedeli. Govori se, da bo prostovoljno in da ga bodo dijaki sami izvajali doma. Menim, da je prišlo navodilo do nas nekoliko prehitro, ko še niso bile sprejete vse odločitve glede samotestiranja in ko še ni bilo jasno, kako se bi to izvajalo. Polovične informacije in preveč preverjanja mnenj pa vnaša nejevoljo in nezanupanje med ljudi, saj se razvijajo številne interpretacije, preden je odločitev sploh sprejeta. Večjih razprav na naši šoli glede omenjenega nismo imeli. Na šoli bomo omogočali izvajanje samotestiranja na način, kot bo stroka predvidela in od nas zahtevala." je novico komentiral Andrej Rutar, ravnatelj Srednje šole Vena Pilona iz Ajdovščine. Podobnega mnenja je tudi njegov kolega iz vipavske Škofijske gimnazije, Vladimir Anžel, "Samotestiranje dijakov je najavljeno in izpeljali smo anketo o interesu za ta preventivni ukrep med dijaki. Od 290 dijakov se je približno 190 dijakov odločilo, da bi pri tem sodelovali. Morda bi se kakšen dijak več odločil za to, če bi bila kakšna informacija več, kako bo potekalo. Trenutno smo v čakajoči fazi na informacije kako bo (če sploh bo) potekal pouk prihodnji teden in na kakšno informacijo več o poteku samotestiranja."

Škofijska gimnazija Vipava

Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Na ministrstvu ob tem pravijo, da ne gre še za dokončno opredeljevanje za samotestiranje, ki bi ga sicer dijaki in učenci prostovoljno izvajali doma. Iz Osnovne šole Dobravlje so nam tako sporočili, da se je po opravljenem informativnem povpraševanju za samotestiranje opredelilo približno 23 % učencev (njihovih staršev) 7., 8. in 9. razredov, ki so odgovorajali na anketo. A kot pravijo je ta podatek vprašljiv, kajti nekateri učenci se niso pripravljeni testirati, ker so Covid že preboleli, nekateri so obkrožili ne, ker se redno testirajo v klubih, kar 29 % dobraveljskih učencev oziroma staršev pa na anketo ni odgovorilo, zato je, po besedah ravnateljice Mirjam Kalin, celoten podatek v tem trenutku vprašljiv in pomanjkljiv. 

"Razlog za tako slab odziv je predvsem v tem, da starši niso dobili nobenih informacij o tem, kako naj bi to testiranje potekalo in kje. Tudi ravnatelji o tem nismo dobili nobene informacije. Iz medijev sem izvedela, da naj bi to testiranje izvajali učenci doma, zato se na to v šolah (še) ne pripravljamo." je mnenje ravnateljice OŠ Danila Lokarja, Irene Kodele Krašna, podobnega mnenja pa so tudi na Colu in v Šturjah, kjer je zainteresiranih učencev za testiranje prav tako manj kot polovovica vseh vprašanih.

V OŠ Draga Bajca v Vipavi so podatke o pripravljenosti učencev za samotestiranje zbirali z anketo, ki so jo starši prejeli v reševanje v petek, čas reševanja pa je bil do včeraj zjutraj. Pripravljenost na samotestiranje je izkazalo 23 sedmošolcev (od 70), 13 osmošolcev (od 66) in 23 devetošolcev (od 45). "Menim, da je pri predstavitvi podatkov izjemno pomembna interpretacija ter način zbiranja podatkov. Šole smo v petek prejele okrožnico ministrstva, da naj do včeraj zberemo podatke o učencih, ki so se pripravljeni samotestirati. V okrožnici so manjkali ključni podatki, kot recimo: s kakšnimi testi se bodo učenci testirali, ali se bodo testirali v šoli ali doma ipd. Ti podatki so namreč ključni pri odločanju o tem, ali se bodo učenci odločili za samotestiranje ali ne. Zato predvidevam, da so zbrani podatki okvirni in ne prikazujejo dejanskega stanja. COVIDa situacija v občini Vipava je v zadnjih mesecih nekoliko slabša. Posledično so nekateri naši učenci omenjeni virus že preboleli in so do testiranja tudi upravičeni. Nekateri, ki niso všteti v zgornje številke, so sporočili, da so se po izteku obdobja pripravljeni samotestirati." je svoje mnenje delila ravnateljica Mojca Pev.

Minister Janez Poklukar<br />
Fotografija: STA

Podrobnosti testiranja na ministrstvu za zdaj še usklajujejo. Pripravljajo tudi kratek film in zloženko z navodili, kako izvesti test. Teste pa je država že kupila v okviru skupnega evropskega naročila in so že na poti v Slovenijo. En stane 1,49 evra, naročili pa so jih 300 tisoč. Minister za zdravje Janez Poklukar sicer trdi, da bo s pomočjo komunikacije projekt izveden in uspešen. O nadaljnjih ukrepih na področju šolstva bo danes odločala vlada. Del javnosti pa je kljub zagotovilom, da bo država zaprta do 12. aprila, v skrbeh, da bo zaprtje šol trajalo dlje. V Dijaški organizaciji Slovenije so zato odločevalce pozvali, naj po tem datumu vrnitev v šole omogoči vsaj dijakom zaključnih letnikov.

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo, #ples, #izobraževanje

Kolofon