Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Evropska sredstva za obnovo suhozidov na območju pod Čavnom

Občina Ajdovščina je pripravila projekt in na razpisu LAS Vipavska dolina uspela pridobiti nepovratna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja za projekt oživljanja teras in suhozidov. Posebna zanimivost pobočja pod Čavnom v Vipavski dolini so namreč že od daleč vidne terase, ki pa jih že prerašča čas.

V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Črniče, Gojače-Malovše in Vrtovin ter društvi iz področja dediščine in turizma je Občina Ajdovščina na tem območju zasnovala načrt, kako ohraniti zanimivo dediščino in jo še dodatno razvijati in oplemenititi s turistično ponudbo, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci.

V sklopu projekta Po terasah in suhozidju bodo uresničeni trije cilji - urejena bo pohodna pot med Ravnami nad Črničami in Lozarji v Vrtovinu, opravljen bo popis teras in suhozidov, zainteresirani domači javnosti pa bodo ponujene izobraževalne vsebine na to temo.

Pohodna pot bo speljana po obstoječih poteh, ki bodo obnovljene in primerno označene. Vodila bo mimo mnogih zanimivosti, kot so v 5. stoletju zgrajen rimski vodni stolp - najvišja še ohranjena tehnična rimska zgradba v Sloveniji, po drugi vojni v spomin na vse žrtve vojne na temeljih nekdanje zgrajena cerkev svetega Pavla na školu Sv. Pavla nad Vrtovinom ter srednjeveška utrdba Tabor na Ravnah nad Črničami.

V sklopu projekta bodo obnovljena tudi zanimiva vodna korita za napajanje živine v Gojaški gmajni. Na privlačnih razglednih točkah bodo postavljene klopi in mize.

Kulturno krajino so skozi stoletja oblikovali kmetje, ki so s podpornimi zidovi ustvarjali terase za njive in vrtove. Zidovje so zlagali iz kamenja, ki so ga pobirali z njiv, brez veziva in tako ustvarjali "grubelce", oziroma suhozide. V sklopu projekta bo opravljen popis teras in suhih zidov na območju. Čeprav se je funkcija suhih zidov skozi čas izgubila, pa ostajajo pomemben element naše kulturne dediščine.

Pri izvedbi dela projekta, pri izobraževanju novih bodočih mojstrov gradnje suhozidja, bodo pomagali mojstri s Krasa pod vodstvom Borisa Čoka, ki so že pred leti na podoben način pridobivali znanje. Leta 2018 pa je na podlagi nominacije osmih držav, med njimi tudi Slovenije, UNESCO suhogradnjo vpisal na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Projekt je na razpisu LAS Vipavske doline pridobil 52.602 evrov nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za razvoj podeželja, kar je dobri dve tretjini celotne vrednosti, ocenjene na 73.000 evrov. Za izvedbo projekta so uredili že vso potrebno dokumentacijo in pridobili soglasji Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Zavoda za varstvo naravne dediščine. Projekt se pričenja v teh dneh, zaključuje pa prihodnje leto.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Občina Ajdovščina

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon