Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Letos brez domačih domačih češenj, hrušk, breskev, marelic ...

Narava ne prizanaša. Mraz je žal tudi letos sadjarjem in kmetovalcem pobral dobršen del pridelka v Vipavski dolini, vendar bo šele v prihodnjih dneh znano, kolikšna je škoda. V večjem delu naše občine se je temperatura dve noči zaporedoma spustila pod ničlo. Občina Ajdovščina na Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica že naslovila prošnjo za preliminarno oceno, prav tako je že pripravljen predlog županom v regiji za enotno ukrepanje.

Današnja in včerajšnja pozeba je še posebej prizadela pridelovalce zgodnjih vrst sadja. Pristojno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo sicer v prihodnjih dneh zbralo podatke o škodi ter presodilo, kateri ukrepi Vlade RS lahko omilijo posledice že četrte velike pozebe v zadnjih šestih letih v Sloveniji.

Najbolj pod udarom so marelice, breskve in češnje, tudi letina jabolk in hrušk je močno pod vprašanjem. Prizadete so tudi trte v glavnem sorta zelen, tudi rebuli na višjih legah ni bilo prizanešeno. Med sadjem, ki najbolj trpi med pomladnimi ohladitvami, je tudi kivi. Problematičen je tudi pridelek zelenjave in drugih spomladanskih posevkov. Posebej močno je ohladitev prizadela tudi čebelarje, saj je mraz močno zdesetkal vrste čebel.

Tokratna ohladitev je povzročila še večjo škodo kot je bilo pričakovati, tudi zaradi tega, ker so ob razmeroma toplem februarju nekatere sorte že takrat zacvetele, marčevski mraz je prizadejal nekaj škode, drevje pa si do tokratne pozebe še niti ni opomoglo od prejšnje.

Kljub opozorilom in pripravam na napovedano pozebo, se je pred tem pojavom pravzaprav nemogoče v celoti zaščititi. Kmetje so lahko prekrivali s koprenami, ustvarjali toplejši zrak s kurjenjem ali pa skušali zaščititi drevje z umetnim dežjem, a po napovedih bo škoda večja, kot bi si mislili. Cvetovi na številne sadnem drevju so namreč že oksidirali, kar pomeni, da je razvoj plodov pod velikim vprašanjem. Kolikšna bo škoda, je zaenkrat še težko oceniti, saj nizke temperature še kar vztrajajo. Občina Ajdovščina ima zato že pripravljeno prošnjo Kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica za preliminarno oceno škode ter predlog županom v regiji za skupno in enotno ukrepanje. Pomoč prizadetim kmetom je obljubil tudi predsednik Vlade RS.

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kmetijstvo

Kolofon